Kawasan tadahan air dikhuatiri akan tercemar akibat perlombongan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

George Town: Perlombongan unsur nadir bumi di kawasan tadahan air Ulu Muda termasuk di Sik dan Baling, Kedah, yang telah mendapat persetujuan untuk di teroka oleh Kerajaan Negeri Kedah, bagaimanapun akan mempengaruhi bekalan air untuk 4.2 juta orang di Perlis, Kedah dan Pulau Pinang, kata ketua pegawai eksekutif perbadanan bekalan air Pulau Pinang (PBAPP) Datuk Jaseni Maidinsa.

Beliau berkata, operasi penerokaan berskala besar di Kompleks Hutan Simpan Ulu Muda seluas 163,000 hektar itu akan melibatkan pembukaan kawasan tanah yang besar di mana sahaja mineral tersebut dijumpai.

“Penebangan pokok, meratakan bukit, kerja yang melibatkan penggalian kuari besar ke dalam tanah akan menyebabkan kemusnahan besar terhadap lingkungan hutan hujan.

“Perlombongan juga akan memberi kesan buruk kepada Sungai Muda, sumber air mentah yang strategik,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, kawasan tadahan air di Ulu Muda merupakan komponen penting dalam rangkaian bekalan air di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) yang memenuhi keperluan penduduk dan perniagaan di Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.

“Kira-kira 70 peratus air mentah Perlis dan 96 peratus air mentah Kedah berasal dari Ulu Muda sementara lebih daripada 80 peratus air mentah yang disarikan oleh PBAPP dari Sungai Muda, di saluran masuk air di Lahar Tiang, Pulau Pinang, datang dari Ulu Muda.

“Oleh itu, Ulu Muda tidak dapat terus berfungsi sebagai kawasan tadahan air semula jadi utama bagi ketiga negara NCER jika hutan hujannya ditebang, bukitnya diratakan, dan lanskapnya hancur akibat operasi perlombongan,” katanya.

Jaseni menambah bahawa operasi perlombongan berskala besar juga akan menghasilkan sejumlah besar sisa toksik, serpihan dan tanah yang tercemar, yang membawa kepada kesan buruk terhadap alam sekitar dan kesihatan.

“Operasi ini akan menyulitkan proses pembuangan produk sampingan, selain mencemarkan sistem air permukaan di lembah Sungai Muda dan mempengaruhi ribuan perniagaan yang berusaha menghidupkan semula operasi mereka di tengah-tengah wabak global COVID-19,” katanya .

Dia juga mendesak Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA), Kementerian Sumber Asli dan Tenaga (NRE) dan Majlis Keselamatan Nasional (MKN) untuk bekerjasama untuk segera menghentikan proses eksplorasi dan perlombongan yang dianggap berbahaya.

“KASA, NRE dan MKN mesti memastikan bahawa Kedah tidak membahayakan bekalan air di negeri-negeri NCER, iaitu Perlis, Kedah dan Pulau Pinang, yang telah menyumbang sekitar RM147.8 bilion kepada tabung negara pada tahun 2019, dan kawasan-kawasan penghidupan sekitar 4.2 juta orang, “katanya. – BERNAMA