Kebenaran membuka masjid tertakluk kepada bidang kuasa negeri

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Kebenaran untuk membuka masjid dan menetapkan jumlah anggota jemaah adalah tertakluk kepada kuasa negeri dan tidak berada dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Beliau berkata berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, perkara-perkara yang berkaitan dengan hal ehwal agama Islam berada di bawah kuasa negeri dan sebarang keputusan mesti diluluskan oleh Sultan atau Raja negeri itu.

“Majlis Keselamatan Negara dapat mengembangkan Prosedur Operasi Standar yang berkaitan dengan pelbagai bidang tetapi tidak untuk masjid.
“Apa-apa perkara yang berkaitan dengan agama adalah di bawah kuasa negeri dan mesti diperkenankan oleh Sultan negeri masing-masing. Kita tidak boleh (membuka masjid sepenuhnya) seperti Turki kerana mesti berdasarkan keputusan negara, “katanya ketika tampil sebagai tetamu di program Ruang Bicara yang disiarkan melalui Bernama TV di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata demikian ketika ditanya mengenai ukuran jemaah yang dibenarkan di masjid dan apakah pendekatan Turki untuk membenarkan masjid dibuka walaupun terdapat ancaman COVID-19 dapat dilaksanakan di Malaysia.
Mengulas lebih lanjut, katanya sebagai contoh mengenai hal ehwal agama Islam, jumlah ahli jemaah yang diluluskan di Wilayah Persekutuan bergantung pada keputusan Yang di-Pertuan Agong.

Malay News
National Desk