Kelonggaran aktiviti ekonomi, hiburan dan perkhidmatan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Kinabalu: Kerajaan Sabah membenarkan pengusaha restoran, kafe, gerai makanan, penjaja serta kedai serbaneka di negeri ini beroperasi dari jam 6 pagi hingga 12 tengah malam berkuat kuasa Isnin, kata Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor.

Dia mengatakan keputusan itu dibuat untuk melonggarkan sekatan aktiviti ekonomi, hiburan, dan perkhidmatan semasa Perintah Pengawal Bersyarat (CMCO) di negeri ini yang telah dilanjutkan selama 14 hari hingga 20 Disember.

“Tuisyen, muzik, tarian, seni serta kelas agama dan bahasa berbayar juga dibenarkan untuk beroperasi tetapi tidak melebihi lima orang pada satu masa, bergantung kepada ukuran tempat dengan jarak fizikal,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Hajiji berkata, persembahan busking, muzik dan nyanyian di lokasi tertutup di dalam sebuah bangunan dibenarkan dengan kawalan pada masa persembahan dan jumlah penonton yang ditetapkan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia, pihak berkuasa negeri dan pihak berkuasa tempatan.

Sementara itu, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Masidi Manjun dalam satu kenyataan berasingan mengatakan terdapat 391 kes COVID-19 positif baru yang dilaporkan di Sabah hari ini menjadikan jumlah kes terkumpul di negeri ini menjadi 30,288.

Masidi yang merupakan jurucakap negara untuk COVID-19 mengatakan 189 kes atau 48.34 persen dari kes baru adalah dari kontak dekat di 15 daerah sementara 104 kes (26 persen) adalah dari penyaringan kelompok baru dan yang ada.

Tiga puluh lima kes atau 8,95 persen adalah dari pemeriksaan orang yang mengalami gejala, penyaringan masyarakat 40 kes (10,23 persen) dan 23 kes (5,88 persen) dari kategori lain, katanya.

Katanya, 263 pesakit COVID-19 telah pulih dan dikeluarkan dari hospital, sehingga pemulihan kumulatif di kalangan pesakit COVID-19 di Sabah menjadi 27.309 kes.

Mengenai pengedaran bakul makanan, Masidi berkata, kerajaan Sabah setakat ini telah mengedarkan 273,235 bakul makanan kepada kumpulan sasaran di semua daerah. – BERNAMA