Kempen Haiwan Angkat harapan Zoo Negara

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Dengan harga serendah RM25, anda kini boleh menjadi penyelamat haiwan dengan kempen haiwan angkat secara dalam talian untuk membantu menjaga pemakanan dan penjagaan haiwan.

Lebih istimewa lagi anda mungkin dapat mengunjungi ‘anak angkat’ anda di kebun binatang tercinta di bawah inisiatif ini, yang bermula pada tahun 1981.

Timbalan Presiden Zoo Negara Rosly @ Rahmat Amat Lana mengatakan bahawa walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akibat penularan wabak COVID-19, kebun binatang itu mendapat sambutan yang menggalakkan dari segi sumbangan, dengan banyak penderma yang baru menyumbang bantuan.

“Kami mendapat maklum balas yang sangat positif seperti yang dapat dilihat dari banyak kata-kata yang membina dan memberangsangkan yang dikongsi di pelbagai platform media sosial. Bilangan penderma meningkat terutamanya dari April hingga Ogos 2020, dengan hampir lima puluh ribu penderma.

“Selain media tradisional, pasukan kami juga menggunakan akaun Instagram (@zoonegara_malaysia) dan Facebook (Zoo Negara Malaysia) di kebun binatang yang ada. Kami berharap kempen ini mendapat perhatian dengan bersiar langsung dan berinteraksi dengan penonton dalam media sosial melalui saluran YouTube,” katanya kepada meida, hari ini.

Zoo Negara telah bekerjasama dengan Ticket2U, Maybank2U, Lazada dan Shopee sejak 2017 untuk memudahkan orang ramai menyumbang.

Dia mengatakan bahawa program yang membolehkan masyarakat membantu 30 jenis spesies haiwan secara simbolik adalah sebahagian dari inisiatif untuk menyediakan dana Zoo Negara yang diperlukan untuk keperluan penternakan umum, dan sumbangan itu banyak membantu.

Ditanya berapa banyak program yang akan menyumbang kepada pendapatan Zoo Negara, Rosly mengatakan ia hanya dapat ditentukan setelah PKPB berakhir.

Sesiapa yang berminat untuk menderma atau menyokong boleh melayari portal Ticket2U atau melalui Kedai Zoo Negara dalam talian Malaysia di Lazada dan Shopee.

“Zoo Negara akan mendapat sokongan kewangan yang diperlukan untuk menjaga keluarga haiwan kita. Sebagai tanda penghargaan, penderma akan menerima e-sijil penggunaan yang menyatakan haiwan pilihan mereka, serta hadiah lain berdasarkan pakej yang dipilih, ”katanya.

Malay News
Farah Fauzi