Kes penipuan atas talian meningkat di Kelantan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu: Sebanyak 220 kes penipuan atas talian telah dilaporkan di Kelantan setakat ini tahun ini yang melibatkan kerugian berjumlah RM753,000, kata ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kelantan, Supritendan Ahmad Azizul Mohamed.

Dia mengatakan ini adalah peningkatan yang ketara dari jumlah kes yang dilaporkan dari 1 Januari hingga 30 November tahun lalu, iaitu 148 kes yang melibatkan kerugian sebanyak RM555,000.

Ahmad berkata dalam kes terbaru pada 29 November, polis menerima aduan dari seorang peniaga berusia 20-an yang mengaku telah ditipu sebanyak RM2,200 kerana penjualan tingkap kereta terpakai.

Mangsa mengatakan bahawa dia telah mengiklankan penjualan tingkap secara dalam talian, dan segera menerima tawaran pembelian dari seorang individu yang mengaku sebagai penduduk tempatan yang kini menetap di luar negara, setelah itu dia terperangkap dalam jaring penipuan yang menyebabkan pemindahan kononnya dana kepada ‘ejen’ yang dilantik oleh ‘pembeli’.

“Berikutan itu, polis membuka siasatan menurut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. Jika disabit kesalahan, pesalah boleh dipenjara hingga 10 tahun dan disebat, dengan kemungkinan denda,” katanya.

– BERNAMA