Kuching bersedia menghadapi kemungkinan banjir kilat

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Polis di daerah ini bersiap sedia untuk menghadapi kemungkinan banjir kilat dalam tempoh monsun timur laut yang sedang melanda yang dijangka berlanjutan hingga Mac tahun depan.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kuching Supritendan Merbin Lisa dalam satu kenyataan hari ini mengatakan bahawa pertemuan antara Jabatan Bomba dan Penyelamat, Pasukan Pertahanan Awam, People’s Volunteer Corp, pejabat daerah Kuching dan agensi lain yang berkaitan diadakan baru-baru ini.

Menurut beliau dalam pertemuan itu, kami telah mengenal pasti beberapa kampung yang terletak di daerah rendah dan lebih terdedah kepada banjir kilat.

Dia juga menambah bahawa aset agensi yang terlibat seperti kapal juga siap dikerahkan apabila diperlukan.

Tambahnya lagi, sekiranya ada keperluan untuk mnempatkan mangsa banjir, akan dilakukan dengan sepenuhnya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak dan Majlis Keselamatan Nasional Malaysia.

Orang ramai dinasihatkan untuk mengetahui ramalan cuaca terutama mereka yang tinggal di kawasan rendah.

Dia menambah bahawa dokumen penting dan barang berharga lain harus disimpan di dalam beg untuk mempercepat proses pengosongan sekiranya diperlukan.

Ibu bapa dan penjaga anak kecil harus mengawasi mereka dan jangan biarkan mereka bermain di perairan banjir yang sangat berbahaya, tegasnya.

Sementara itu, bilik operasi daerah Kuching katanya, juga siap beroperasi untuk menanggapi setiap laporan banjir kilat. Bilik operasi boleh dihubungi di talian 082-244444 atau 082-243757.

Malay News
Farah Fauzi