Lonjakan lalu lintas lebuh raya sepanjang hujung minggu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Petaling Jaya: Plus Malaysia Berhad (Plus) menjangkakan lonjakan lalu lintas lebuh raya hujung minggu ini bersempena dengan ulang tahun Sultan Selangor pada hari Jumaat.

Hujung minggu juga menandakan jendela perjalanan utama pertama bagi penduduk Selangor sejak penghapusan sekatan perjalanan antara negeri, yang diumumkan oleh pemerintah Sabtu lalu.

Pengarah Urusan Plus, Datuk Azman Ismail memberi jaminan kepada orang ramai bahawa mereka mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan untuk memastikan keselamatan, keselesaan, dan kemudahan pelanggan mereka.

“Saya ingin meminta semua pelanggan kami untuk menyokong usaha Plus dalam memastikan kepatuhan terhadap semua prosedur kesihatan dan keselamatan sepanjang perjalanan mereka dengan memakai topeng muka, menjaga jarak fizikal dan mempraktikkan kebersihan diri,” kata Azman dalam satu kenyataan hari ini.

Pemandu dinasihatkan untuk berlatih memandu dengan selamat sepanjang masa memandangkan cuaca hujan di seluruh negara baru-baru ini.

Plus menasihati semua pelanggan untuk merancang perjalanan mereka ke depan dan memastikan terdapat baki yang mencukupi dalam kad Touch ‘n Go dan e-wallet mereka untuk meminimumkan keperluan untuk interaksi secara fizikal.

Pelanggan akan dapat mengisi semula kad dan e-wallet Touch ‘n Go mereka di 13,000 lokasi di seluruh negara.

Plus juga mendorong penggunaan RFID untuk pelanggan yang bergerak ke arah utara kerana ia akan membantu mengurangkan kesesakan.

Baki RFID di plaza tol Sistem Terbuka Plus boleh diperiksa melalui laman web https://mx.touchngo.com.my/rfid-enabledhighways.

Sumber: NST
Malay News
Farah Fauzi