MAHB-CHAGC meterai MoU tingkatkan kargo udara, logistik

MAHB-CHAGC meterai MoU tingkatkan kargo udara, logistik

KUALA LUMPUR – Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan China Henan Aviation Group Co., Ltd (CHAGC) bertujuan meningkatkan kargo udara perhubungan dan logistik antara Malaysia dan China.

Kerjasama itu disaksikan oleh Menteri Pengangkutan Malaysia, Anthony Loke Siew Fook dan Naib Gabenor Eksekutif Wilayah Henan, Sun Shougang, hari ini.

Perkongsian strategik ini sempena ulang tahun ke-50 Malaysia-China hubungan diplomatik, juga akan mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai pemain utama dalam perdagangan global.

MAHB dalam kenyataannya berkata, MoU itu akan meningkatkan kecekapan dan capaian kedua-dua kumpulan pengendali lapangan terbang dengan mewujudkan laluan kargo udara baharu antara Lapangan Terbang Antarabangsa Zhengzhou Xinzheng (CGO) dan Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA); mencipta laluan menghubungkan Eropah dengan Malaysia; dan mengukuhkan Lapangan Terbang Antarabangs Kuala Lumpur sebagai hab logistik serantau.

Perkongsian itu juga akan menumpukan pada mengembangkan infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong aktiviti pemindahan dan eksport semula.

Loke berkata, China telah menjadi salah satu rakan dagangan terbesar Malaysia.

Pada tahun 2022, nilai perdagangan antara dua negara kita adalah 17.1% daripada jumlah keseluruhan Malaysia perdagangan global bernilai RM2.8 trilion.

“Tahun lepas, komitmen bersama kami telah dikukuhkan semula semasa Forum Perniagaan Malaysia-China, dengan pengumuman RM170 bilion pelaburan dari China – bukti keyakinan pelabur China di Malaysia. Kerjasama terbaru antara MAHB dan CHAGC mengukuhkan lagi komitmen bersama untuk meningkatkan kerjasama dan memupuk saling kemakmuran antara dua negara,” katanya.

CHAGC kini menguruskan CGO, salah satu hab kargo udara terkemuka di China, dan juga mempunyai kehadiran dengan projek terminal kargo di Lapangan Terbang Antarabangsa Budapest Ferenc Liszt (BUD) dan Lapangan Terbang Leipzig/Halle (LEJ).

CHAGC merancang untuk mengembangkan projek luar negaranya di Asia, dan khususnya di Malaysia, ia sedang meneroka penubuhan hab kargo udara untuk melengkapkan Jalur dan Jalan China Inisiatif, sekali gus meningkatkan ketersambungan udara antara wilayah.

Mengulas perkongsian itu, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan MAHB Mohamed Rastam Shahrom berkata, MoU dengan CHAGC ini menggariskan komitmen MAHB untuk meningkatkan kedudukan Malaysia dalam perdagangan global.

“Dengan mengembangkan ketersambungan kargo udara dan keupayaan logistic, kami juga mewujudkan peluang baharu untuk pertumbuhan dan pembangunan ekonomi di rantau ini.

“MAHB telah giat mengembangkan kemudahan kargo KUL selaras dengan Pelan Induk Aeropolis KLIA. Pelan induk itu juga sejajar dengan Dasar Pengangkutan Negara Malaysia 2019-2030 dan Pelan Induk Perindustrian 2030, bertujuan memacu pertumbuhan industri dan kecekapan pengangkutan negara.

“KLIA kini mengendalikan 21 kapal pengangkut berjadual mengangkut kargo ke dan dari 40 negara, menjadi tuan rumah 200 pembekal logistik pihak ketiga dan ejen penghantaran barang. Pada tahun 2023, KUL mendaftar lebih kurang 700,000 tan metrik pergerakan kargo.
Perkembangan yang berjaya di bawah pelan induk itu termasuk penukaran bekas LCCT kepada KLIA Air Terminal Kargo 1 (KACT1) pada 2017, sekali gus meningkatkan jumlah kapasiti ruang terminal kargo KUL kepada 2 juta kaki persegi,” katanya. – MalaysiaGazette