BARCELONA, Sepanyol, April 04, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) — Alimentaria & Hostelco 2024, acara terkemuka untuk makanan dan minuman serta industri katering dan hospitaliti, mempamerkan produk yang dilahirkan dari inovasi, bermula dengan potongan daging yang diperkaya dengan Omega-3, bakon dan kambing sayuran, gin yang diperbuat daripada buah zaitun Arbequina, ramuan melawan diabetes, dan robot serta kecerdasan buatan untuk mengurus restoran dan menyediakan perkhidmatan pelanggan yang diperibadikan. Produk ini bersama ratusan lagi produk lain dipamerkan semasa acara yang diadakan di Barcelona (Sepanyol) pada 18-21 Mac.

Acara yang berlangsung di Fira de Barcelona Gran Via menjadi pameran untuk industri makanan dan hospitaliti masa depan. 3,200 buah syarikat mempamerkan produk mereka yang paling inovatif, yang kebanyakannya dicipta sebagai respons kepada kebimbangan pengguna terhadap kesihatan dan kesejahteraan mereka.

Antara yang ditampilkan ialah ‘Daging Dinaik Taraf’: potongan daging yang dicipta dengan daging tanpa lemak yang ‘dicetak’ dengan lemak sayuran, bebas kolesterol, mempunyai Omega-3, vitamin D dan magnesium, hasil daripada teknologi 3D firma Cocuus. Contoh lain termasuk smoothie buah organik Vicky Foods yang diperkaya dengan kolagen dan vitamin B atau produk +protein: perasa, roti, makanan siap sedia atau charcuterie dengan protein tambahan. Terdapat juga perisa dan format baharu seperti buah Eurocaviar dalam bentuk sfera; gin artisan diperbuat daripada buah zaitun Arbequina dan biji ketumbar atau teh hijau Bubble Tea dengan bubble jeli buah yang pecah di dalam mulut.

Alimentaria & Hostelco turut mempamerkan robot kolaboratif dengan AI yang menjanjikan akan merevolusikan sektor Horeca: pelayan robot, pembersih yang disambungkan kepada penyelesaian bersepadu atau troli pintar yang meningkatkan kecekapan logistik di gudang hotel atau restoran. Sistem berbilang saluran yang menggunakan AI di restoran turut dipamerkan: antaranya pendaftaran tempahan hinggalah pesanan dan pengeluaran di dapur.

Di samping itu, acara itu turut mengetengahkan 14 syarikat pemula yang merevolusikan sektor ini dengan cadangan bahan-bahan untuk meningkatkan kesihatan dan penyelesaian teknologi yang menggalakkan kemapanan proses.

Alimentaria & Hostelco, anjuran Alimentaria Exhibitions, sebuah syarikat Fira de Barcelona, mengehoskan sekitar 3,200 buah syarikat pempamer dan 108,000 pelawat profesional, 25% daripadanya antarabangsa, sekaligus mengesahkan kepimpinannya sebagai platform utama untuk perniagaan, pengantarabangsaan dan rangkaian. Edisi ini, dengan lebih daripada 900 buah syarikat asing, adalah yang paling antarabangsa diadakan setakat ini.