Nelayan diselamatkan di perairan Johor

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Johor Bharu: Seorang nelayan diselamatkan setelah terapung di laut selama sembilan jam selepas terjatuh dari perahunya ketika memancing di perairan Tanjung Sedili Kechil, dekat Kota Tinggi, semalam.

Pengarah Maritim Johor Laksamana Pertama (Maritim) Nurul Hizam Zakaria berkata, nelayan itu, yang dikenali sebagai Abdul Aziz Abdullah, 57, didapati menggapai untuk terapung pada pukul 6 petang kira-kira 5.1 batu nautika di timur Tanjung Sedili Kechil.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) melalui Sub-Pusat Penyelamatan Maritim Johor Bahru (MRSC) menerima panggilan pada jam 4.50 petang mengenai penemuan kapal tanpa pemandu oleh komuniti maritim di 3.1 batu nautika timur laut Tanjung Sedili Kechil.

“Bertindak berdasarkan laporan itu, APMM mengerahkan sebuah kapal ke lokasi kejadian dan menemukan sebuah kapal kaca gentian lengkap dengan alat penangkap ikan tanpa ada orang di dalamnya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Nurul Hizam berkata, operasi mencari dan menyelamat kemudian dilakukan dengan bantuan tiga kapal nelayan sebelum mereka menemui Abdul Aziz.

Dia mengatakan bahawa menurut keterangan Abdul Aziz, dia pergi ke laut untuk menangkap ikan sendirian pada jam 6.40 pagi, semalam, dan dia jatuh dari kapal setelah pengsan ketika cuba menurunkan jaring kira-kira jam 9 pagi.

Keadaan laut yang bergelora menyukarkan Abdul Aziz untuk berenang kembali ke kapal, kata Nurul Hizam.

Abdul Aziz kemudian dibawa ke Klinik Kesihatan Tanjung Sedili untuk pemeriksaan lanjut.

Nurul Hizam juga mengucapkan terima kasih kepada masyarakat maritim atas bantuan mereka dalam operasi mencari.

“Komuniti maritim, terutama pemilik kapal kecil, juga diminta untuk tidak pergi ke laut sendirian dan selalu mengambil langkah keselamatan yang sesuai seperti memakai jaket keselamatan selain memiliki suar pencari peribadi (PLB).

“Orang ramai, terutama masyarakat maritim yang menghadapi situasi darurat di perairan Johor Timur harus menghubungi talian hotline 24 jam di pusat operasi zon Maritim Tanjung Sedili di talian 07-891 6595 atau talian kecemasan MERS 999 untuk bantuan segera,” katanya lagi.

Hari ini Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) melaporkan angin kencang barat laut berkelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor dalam tempoh Ahad, 22 (Nov) sehingga Isnin, 23 (Nov).

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

Malay News
Farah Fauzi