Parti pimpinan Aung San Suu Kyi sekali lagi menang Pilihan Raya Myanmar

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Yangon: Parti pemerintah Myanmar meraih kemenangan besar semalam dalam pilihan raya parlimen kedua sejak berakhirnya peraturan ketenteraan yang ketat, berdasarkan jumlah undi tidak rasmi.
Pilihan raya pada Ahad dipandang sebagai referendum mengenai pemerintahan demokratik yang dipimpin oleh Aung San Suu Kyi dan Liga Nasional untuk Demokrasi (NLD), yang tetap sangat popular di rumah tetapi telah melihat reputasinya di luar negara dihancurkan oleh tuduhan pembunuhan beramai-ramai terhadap minoriti Muslim Rohingya .
Jurucakap NLD Myo Nyunt mengatakan kepada Reuters bahawa ia telah memenangkan lebih banyak daripada 322 kerusi di parlimen yang diperlukan untuk membentuk pemerintah, berdasarkan data yang dikumpulkan dari laporan oleh ejen parti di tempat mengundi di seluruh negara, walaupun dia tidak memberikan perkiraan khusus.
“Bagi rakyat, untuk parti, ini adalah keputusan pilihan raya yang menggembirakan,” katanya, sambil menambah bahawa NLD dijangka melebihi jumlah 390 kerusi yang dimenanginya dalam kemenangan besar 2015.

Suruhanjaya Pilihan Raya dijangka mengeluarkan hasilnya semalam tetapi hanya menerbitkan segelintir malam, kerana calon dan parti menyiarkan data mereka sendiri dalam talian.
Di kerusi yang diraih adalah 315 kerusi di rumah rendah 425 anggota dan 161 kerusi di dewan tertinggi 217 kerusi parlimen.

Jurucakap parti kedua terbesar, Parti Solidariti dan Pembangunan Kesatuan (USDP) yang disokong oleh tentera, tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.
Kesatuan Eropah dan Britain memuji Myanmar untuk memilih, tetapi mengkritik pelucutan hak lebih daripada satu juta pengundi, termasuk ratusan ribu Muslim Rohingya di negara Rakhine.

Setiausaha Negara AS Mike Pompeo mengatakan, pemilihan tersebut menandakan langkah penting dalam peralihan demokrasi Myanmar, walaupun Washington mempunyai kebimbangan mengenai jumlah kerusi yang diperuntukkan untuk tentera dan pemberhentian kumpulan termasuk Rohingya.
Dalam sebuah pernyataan, ia juga menyatakan keprihatinannya mengenai pembatalan pemungutan suara di beberapa daerah dan wilayah dan diskualifikasi calon “berdasarkan permohonan sewenang-wenangnya kewarganegaraan dan persyaratan tempat tinggal.”
Pompeo mengatakan Washington akan terus mengawasi proses pemilihan Myanmar secara dekat dan meminta agar pemungutan suara dan penyelesaian aduan dilakukan “secara telus dan dapat dipercaya.”

Ada yang tidak dapat mengundi
Tentera, yang memerintah Myanmar selama hampir 50 tahun hingga mulai menarik diri dari politik sipil pada tahun 2011, menguasai seperempat kerusi di kedua-dua dewan parlimen di bawah perlembagaan yang disusunnya dan yang Suu Kyi ingin meminda.
NLD dijangka menang tetapi dengan margin yang lebih kecil berikutan kemunculan parti baru dan parti etnik minoriti mendapat sokongan di beberapa wilayah.

Penganalisis politik Yan Myo Thein mengatakan hasil awal menunjukkan parti-parti etnik telah memenangi beberapa kerusi di negeri Kayah, Mon dan Shan, di mana banyak orang mengemukakan rungutan terhadap pemerintah pusat, tetapi gambaran keseluruhannya adalah kejadian tanah runtuh NLD yang lain.
Hasilnya, katanya, “menunjukkan bahawa majoriti orang tidak menginginkan … penglibatan tentera dalam politik dan majoriti orang masih terus mengenali dan menyokong Aung San Suu Kyi, pemimpin NLD, sebagai pemimpin mereka. ”

Berbeza dengan gelombang optimisme yang menyambut kemenangan NLD 2015, Myanmar mengadakan pilihan raya ini di tengah lonjakan jangkitan Covid-19, kesulitan ekonomi dan konflik etnik yang semakin meningkat.
Lebih dari satu juta orang tidak dapat memilih setelah pemilihan dibatalkan kerana pemberontakan.

Di negeri Rakhine, di mana umat Islam Rohingya terbatas di kem dan kampung dan kebanyakannya menolak suara kerana mereka bukan warganegara, sebahagian besar tempat mengundi ditutup kerana pertempuran antara tentera pemerintah dan pemberontak etnik.
Myo Kyaw, setiausaha umum Liga Arakan untuk Demokrasi (ALD), mengatakan Parti Nasional Arakan (ANP) nasionalis Rakhine telah memenangi kebanyakan kerusi yang dipertandingkan di negeri ini.
Parti Demokrasi dan Hak Asasi Manusia, sebuah partai Rohingya, mengatakan “sangat kecewa” bahawa rakyatnya telah dibebaskan.

Kerajaan tidak menganggap kebanyakan warganegara Myanmar Rohingya melainkan pendatang dari negara jiran Bangladesh, walaupun banyak yang dapat menelusuri akar keluarga sejak beberapa generasi.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan bahawa ada niat pembunuhan beramai-ramai dalam tindakan keras tentera 2017 yang memaksa 730,000 orang Rohingya melarikan diri ke Bangladesh. Myanmar mengatakan pasukan keselamatannya menjalankan operasi yang sah terhadap militan Rohingya.

— Reuters