Pasir Gudang mendapat status bandar

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Iskandar Puteri: Sultan Ibrahim Sultan Sultan Iskandar telah bersetuju agar Majlis Perbandaran Pasir Gudang diberi status bandar dan mengisytiharkan Majlis Bandaraya Pasir Gudang berkuat kuasa hari ini.
Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata demikian selepas mengadakan perjumpaan dengan kakitangan majlis di Kota Iskandar di sini hari ini, di mana dia juga menyerahkan instrumen pengisytiharan perubahan status kepada walikotanya, Asman Shah Abdul Rahman.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Azmi Rohani dan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Ayub Jamil.
Hasni berkata, majlis bandar raya itu adalah pihak berkuasa tempatan ketiga di negeri ini yang dinaikkan taraf menjadi bandar raya selepas Majlis Bandaraya Johor Baru pada tahun 1994 dan Majlis Bandaraya Iskandar Puteri pada tahun 2017.

“Perkembangan pesat Pasir Gudang sebagai kota industri dan pelabuhan dengan memiliki dua pelabuhan antarabangsa dan infrastruktur komprehensif yang mengutamakan kesejahteraan rakyat memenuhi syarat dan, oleh itu, adalah wajar Pasir Gudang diberikan status bandar,” katanya.

Hasni mengatakan bidang kuasa majlis meliputi 35.956 hektar, merangkumi Mukim Tiram dan Mukim Plentong, dengan populasi 533.868 orang yang berbangsa Melayu (66%), Cina dan India (masing-masing 11%), dan lain-lain (2%).

Terdapat 90,758 pegangan harta tanah dengan anggaran pendapatan RM127.2 juta setahun, katanya, sambil menambah bahawa sehingga 31 Disember tahun lalu, majlis mengumpulkan kira-kira RM103 juta dalam kadar penilaian semasa. Ia juga mengumpulkan tunggakan cukai taksiran hampir RM19 juta, atau 61.1 peratus daripada jumlah tunggakan RM30.9 juta.

Mengenai jumlah hasil yang dikumpulkan dalam tempoh yang sama, katanya, berjumlah RM182.7 juta.
Beliau berkata, kerajaan negeri mengucapkan terima kasih kepada raja Johor atas persetujuannya dalam pengisytiharan itu dan berharap langkah itu dapat meningkatkan pembangunan Pasir Gudang dan kawasan sekitarnya.

Sementara itu, Asman Shah, yang merupakan bekas pegawai daerah Mersing, mengatakan bahawa dia akan menumpukan perhatian kepada masalah keselamatan dan kesejahteraan rakyat.
Tumpuan saya adalah menjadikan Pasir Gudang sebagai bandar perindustrian yang selamat dan lestari untuk didiami penduduknya.
Selain itu, saya juga akan menumpukan pada aspek sosial, termasuk memastikan kesinambungan 16 kampung tradisional di kawnasan bandar, tambahnya

Malay News