Pemandu ambulans meninggal dunia, negatif Covid-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur – Pemandu ambulans yang meninggal dunia selepas menghantar pesakit Covid-19 dalam satu kejadian di Ipoh, Perak semalam, disahkan negatif virus tersebut.
Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, hasil beberapa ujian saringan COVID-19 yang dilakukan Allahyarham sebelum ini adalah negatif.
“Pesakit (pemandu ambulans) ada sejarah penyakit lain yang sedang dalam rawatan.
“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih menjalankan siasatan berhubung punca sebenar kematian. Yang pasti, ada beberapa penyakit lain, ” menurutnya menerusi aplikasi Whatsapp kepada Bernama pada hari ini.
Bagaimanapun Dr Noor Hisham enggan mengulas lanjut ketika ditanya berhubung perkara itu.
Tular di media sosial sejak semalam tentang pemandu ambulans itu yang dikatakan meninggal dunia selepas menghantar seorang pesakit C0VID-19 ke sebuah hospital di Perak.
Gambar pemandu ambulans itu tular dalam keadaan terbaring dengan memakai Peralatan Perlindungan Diri (PPE) serta dikerumuni beberapa petugas kesihatan yang cuba memberikan bantuan kecemasan.
Difahamkan, pemandu ambulans berkenaan menghidap penyakit asma dan sewaktu kejadian, Allahyarham dipercayai keletihan sebelum tidak sedarkan diri.

Sumber: Bernama
Malay News
National Desk