Pengguna Feri Pulau Pinang menggunakan feri buat kali terakhir

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

George Town: Berikutan pengumuman penamatan perkhidmatan feri Pulau Pinang yang menghubungkan penumpang antara pulau dan daratan pada 1 Januari, jumlah pengguna feri, terutama kenderaan roda empat nampaknya meningkat dengan ketara hari ini.

Pemeriksaan oleh Bernama mendapati bahawa jumlah kenderaan yang banyak menggunakan perkhidmatan feri, walaupun di luar waktu puncak.

Salah seorang pengguna feri, Mohd Rizikam Milan Md Hasbullah, 35, mengatakan bahawa dia ingin memberi peluang kepada anak-anaknya untuk mengalami perjalanan menaiki feri yang unik dengan Pulau Pinang setelah mengetahui bahawa perkhidmatan itu tidak lagi tersedia pada tahun depan.

Perkhidmatan feri Pulau Pinang akan berhenti beroperasi mulai 1 Januari dan akan digantikan oleh bot laju yang hanya membawa pejalan kaki serta penunggang basikal dan penunggang motosikal.

Seorang pemandu lori, Tan Kean Meng, 70, berkata, dia menggunakan perkhidmatan feri hampir setiap hari berulang-alik untuk menghantar barang antara daratan dan pulau sejak 10 tahun yang lalu dan penamatan perkhidmatan ini akan meningkatkan kos antara RM8 hingga RM10 untuk setiap perjalanan.

Seorang pekerja sebuah hotel di Batu Feringghi yang tinggal di Teluk Bahang, Norida Rosli, 33, berkata dia mengambil cuti hari ini untuk membawa keluarganya menaiki feri ke Butterworth kerana dia tidak mahu melepaskan peluang menaiki perkhidmatan untuk kali terakhir.

Pengguna lain, Ani Wahab, 67, mengatakan bahawa dia telah menggunakan perkhidmatan ini sejak 30 tahun yang lalu untuk berulang-alik bekerja di Pangkalan Raja Tun Uda.

Ani, yang tinggal di Sungai Petani, Kedah, mengatakan bahawa menaiki feri adalah sesuatu yang menyeronokkan dan berharap ia akan menjadi pengalaman yang sama menarik dengan menggunakan perkhidmatan bot laju tahun depan.

Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP), Datuk Tan Teik Cheng, berkata penambahbaikan akan dilaksana secara interim bermula 1 Januari depan hingga 30 Jun 2022, sebelum perkhidmatan katamaran atau teksi air diperkenalkan selepas tarikh terbabit.

Mengulas penggantian feri, katanya dua bot laju akan digunakan dan mampu membawa 200 penumpang dengan kepantasan perjalanan antara 10 hingga 15 minit serta kekerapan 40 kali sehari.

Sumber: BERNAMA