Penggunaan 2 vaksin influenza dapat diteruskan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Dua produk vaksin influenza, Vaxigrip Tetra dan SKYCellflu Quadrivalent, yang dihentikan sementara, kini boleh digunakan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.
Katanya, Kementerian Kesihatan, melalui Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA), telah melakukan penilaian risiko terperinci untuk dua jenama vaksin tersebut berdasarkan maklumat yang diterima dari Badan Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KDCA), laporan keselamatan tempatan dan global dan lain-lain badan pengawalseliaan antarabangsa.
“Pada 31 Oktober, KDCA mengesahkan bahawa kemungkinan mengaitkan vaksin influenza sebagai penyebab kematian, seperti yang dilaporkan (sebelumnya), sangat rendah.
Laporan igasi untuk 72 kes daripada 83 kes kematian (11 kes masih dalam siasatan) menunjukkan bahawa, penyebab kematian adalah disebabkan oleh penyakit yang ada yang dihidapi oleh individu yang bersangkutan atau sebab lain yang tidak ada kaitan dengan vaksin influenza yang diberikan, ” katanya di Facebook.

Pada 28 Oktober, Kementerian Kesihatan menasihati pengamal perubatan untuk menghentikan penggunaan kedua vaksin influenza untuk sementara waktu berikutan laporan kematian yang berkaitan dengan produk di Korea Selatan.
Dr Noor Hisham mengatakan KDCA juga mengesahkan bahawa tidak ada jenama, pengeluar atau jumlah kelompok vaksin tertentu yang dapat dikaitkan dengan kematian tersebut.
Kementerian Kesihatan, katanya, juga menilai kualiti produk dan mengkaji laporan tempatan dan global mengenai kejadian buruk berikutan imunisasi (AEFI) yang meliputi profil keselamatan semua vaksin influenza, termasuk kedua-dua vaksin tersebut.
Dia mengatakan sebanyak 1.5 juta dos vaksin influenza telah dibawa ke Malaysia hingga Oktober tahun ini dengan hasil penilaian mereka, termasuk dua jenama vaksin, untuk mematuhi standard kualiti yang ditetapkan.
“Pemeriksaan lanjut juga mendapati tidak ada kes kematian yang dilaporkan setelah pemberian vaksin influenza di Malaysia. Kesan buruk yang dilaporkan adalah kesan buruk yang biasa dan telah didokumentasikan,” tambahnya.

Malay News
National Desk