Peningkatan kes denggi di Negeri Sembilan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Seremban: Jumlah terkumpul kes denggi yang dicatatkan di Negeri Sembilan menunjukkan peningkatan sebanyak 30.8 peratus dari Januari hingga 5 Disember, iaitu 2,816 kes berbanding 2,513 kes yang dicatatkan pada tempoh yang sama tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, S. Veerapan berkata, Seremban mencatatkan jumlah tertinggi dengan 2,408 kes, diikuti Tampin (96), Port Dickson (88), Jempol (78), Rembau (67), Jelebu (53) dan Kuala Pilah (26).

“Pada minggu ke-49, dari 29 November hingga 5 Disember, sebanyak 26 kes dilaporkan di negeri ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dia mengatakan satu kematian akibat denggi dilaporkan setakat ini, menjadikan angka kematian menjadi sembilan atau 0.3 peratus berbanding 10 kes (0.5 peratus) untuk tempoh yang sama tahun lalu.

Menurut Veerapan terdapat 10 kawasan denggi yang aktif, sembilan di Seremban dan satu di Tampin.

“Orang ramai disarankan membersihkan tempat mereka selama 10 minit setiap minggu untuk menghilangkan semua bekas air bertakung dan tempat pembiakan nyamuk aedes, sehingga mencegah penyebaran demam denggi,” katanya.

Sumber: BERNAMA