Penularan COVID-19 di Sabah, ujian ditingkatkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur – Jumlah sampel yang diambil untuk ujian COVID-19 di Sabah meningkat dari 25,000 menjadi 40,000 seminggu pada bulan Oktober dan November berbanding 3,500 sampel seminggu pada bulan September, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali pada sesi Dewan Khas persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Katanya, sebanyak 380,850 ujian PCR dan 137,429 ujian Antigen RTK telah dilakukan di Sabah pada 9 November.
Beliau berkata untuk ujian PCR COVID-19, kemampuan untuk menganalisis sampel ini berdasarkan had kapasiti setiap makmal. Tambah beliau had kapasiti untuk makmal di Sabah adalah 2,700 ujian sehari.

Katanya, apabila sampel yang diambil melebihi kemampuan maksimum, sampel yang selebihnya akan dibawa ke makmal di semenanjung.

Dia mengatakan demikian sebagai jawapan kepada pertanyaan Datuk Seri Wilfred Madius Tangau (UPKO-Tuaran) mengenai isu kemudahan makmal dan peralatan ujian PCR di Sabah.

Noor Azmi berkata, kerajaan akan menubuhkan dua makmal di Sabah, iaitu makmal molekul di Tawau dan makmal modular di Lahad Datu, yang dijangka siap tidak lama lagi dengan kapasiti melakukan ujian PCR pada 200 sampel sehari.

Selain itu, katanya, makmal Klinik Kesihatan Tawau juga telah diubahsuai dan bersedia untuk melakukan ujian PCR pada 150 sampel setiap hari.

Tambahnya lagi makmal di hospital Queen Elizabeth, Sandakan dan Tawau juga dapat melakukan ujian Rapid Molecular COVID-19 menggunakan peralatan Gene Xpert.

Sementara itu, beliau berkata 30,730 pekerja Kementerian Kesihatan (KKM) kini berkhidmat di Sabah. Mereka termasuk 27,678 kakitangan tetap dan 3,052 kakitangan kontrak.

Malay News
Farah Fauzi