Penutupan pusat pemindahan sementara di Kedah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Alor Setar: Pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan (SK) Suka Menanti di sini, di mana 35 mangsa yang melibatkan 13 keluarga dipindahkan akibat banjir di daerah Kota Setar, ditutup pada pukul 2 petang hari ini setelah mereka semua pulang ke rumah.

Ketua Bahagian Operasi Bencana, Pasukan Pertahanan Awam Malaysia Kedah, Kapten (PA) Saifuddin Abdullah berkata, mangsa dibenarkan pulang kerana air banjir surut.

“Pusat pemindahan, yang dibuka pada hari Isnin lalu, sebelumnya digunakan untuk menampung 44 mangsa banjir, yang melibatkan 14 keluarga, dari Kampung Suka Menanti, Kampung Seberang Pumpong dan Kampung Alor Gunung.

“Keluarga sembilan orang pulang pada jam 9.30 malam semalam, sementara yang lain dibenarkan pulang hari ini dan pusat ditutup pada jam 2 petang hari ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, pusat pemindahan di SK Suka Menanti adalah yang terakhir ditutup, sementara dua lagi yang dibuka di Kubang Pasu dan Pokok Sena pada Isnin lalu, masing-masing ditutup semalam dan dua hari yang lalu. – BERNAMA

Malay News
Farah Fauzi