Perjalanan antara negeri untuk kempen pilihan raya harus ditutup: Fatimah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Perjalanan antara negeri untuk berkempen harus dibatasi sekiranya pilihan raya negeri ke-12 diadakan di tengah-tengah wabak Covid-19 ketika ini, kata Dato Sri Fatimah Abdullah.

Menteri Kesejahteraan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak mengatakan bahawa pilihan raya negeri adalah urusan dalaman dan oleh itu, tidak perlu ada pejuang di luar Sarawak untuk turut serta.

Lebih penting lagi, katanya bahawa menyekat perjalanan antara negeri akan membantu mengurangkan risiko jangkitan virus.

“Perjalanan antara negeri harus menjadi ‘tidak’ yang kuat. Salah satu sebabnya adalah untuk membendung penyebaran Covid-19, dan alasan yang lain adalah bahawa ini adalah pilihan raya negeri Sarawak, yang merupakan urusan dalaman.

“Jadi, tidak ada keperluan untuk berkempen terutama dari zon merah (datang ke Sarawak),” katanya malam tadi ketika mengulas kenyataan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai pilihan raya negeri berikutnya tidak dapat dielakkan kerana dia tidak dapat menyatakan negeri darurat untuk menghentikannya.

Fatimah berkata, walaupun pilihan raya negeri tidak dapat dielakkan, semua orang yang terlibat dapat memainkan peranan mereka dalam mematuhi norma baru untuk memutuskan rantai jangkitan Covid-19.

Dia menambah bahawa semua orang mesti belajar dari pilihan raya negeri Sabah yang diadakan pada bulan September lalu.

Dia juga menegaskan bahawa pihak berkuasa yang berkenaan mesti melaksanakan prosedur operasi standard yang dipertingkatkan (SOP) untuk melihat kelancaran pengundian negeri berikutnya untuk menjamin keselamatan rakyat Sarawak.

“Kita semua termasuk SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya), ahli politik, pekerja parti, pegawai, agensi penguatkuasaan dan jabatan serta anggota masyarakat harus belajar dari pilihan raya Sabah.

“EC, Majlis Keselamatan Nasional (MKN) dan SDMC (Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak) harus bekerja sangat erat untuk menghasilkan SOP yang lebih baik sehingga pemilihan (negeri) dapat berjalan lancar dan sangat penting dalam mematuhi ketat SOP yang dipertingkatkan untuk penyebaran Covid-19, dengan itu menjamin keselamatan rakyat, ”katanya.

Malay News
National Desk