Perkhidmatan feri di Sarawak akan diganti dengan jambatan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Sarawak akan membina lebih banyak jambatan untuk menggantikan semua perkhidmatan feri di sepanjang jalan pesisir di negeri ini menjelang 2025.

Ketua Menteri Abang Johari Openg mengatakan demikian hari ini, sambil menambah bahawa adalah visi mantan ketua menteri, Allahyarham Adenan Satem, untuk menggantikan perkhidmatan feri termasuk perkhidmatan feri Triso dengan membina jambatan yang menghubungkan Meludam dan Sebuyau.

Katanya, kerajaan negeri dan persekutuan telah bersetuju untuk membina jambatan di seberang Sungai Batang Lupar untuk menggantikan perkhidmatan feri Triso dan bahawa perdana menteri ketika itu, Najib Razak juga telah bersetuju untuk membiayai 50% daripada kos pembinaan.

Namun, katanya, peruntukan itu dibatalkan setelah Pakatan Harapan mengambil alih pemerintahan.

“Kami telah memutuskan untuk membiayai jambatan itu dengan menggunakan dana negara. Pecah bumi untuk Jambatan Batang Lupar akan diadakan tidak lama lagi, ”kata Abang Johari kepada wartawan.

“Ia diharapkan akan selesai dalam empat hingga lima tahun kerana panjangnya sekitar 7km.

“Selain itu, dia (Adenan) juga ingin semua jambatan ini bebas tol untuk meringankan beban orang. Oleh itu, saya akan meneruskan dasar ini, ”katanya.

Pengumuman itu dibuat berikutan tragedi yang terjadi pada 1 Januari, ketika sembilan anggota keluarga, termasuk seorang bayi berusia empat bulan, terbunuh ketika kenderaan mereka jatuh ke Sungai Batang Lupar dari sebuah feri di Jeti Triso.

Abang Johari berkata, jambatan lain kini dalam pelbagai peringkat perancangan dan pembinaan. Ini termasuk jambatan di Batang Paloh, Batang Lassa, Batang Igan, Batang Saribas, Krian, Kemena, dan Batang Rambungan.

“Saya menjangkakan semua jambatan ini akan siap pada tahun 2025, maka, kita tidak perlu lagi bergantung pada perkhidmatan feri,” tambahnya.

Sumber: FMT