Permulaan Pemulihan Gangguan Air di Klang Valley

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Rawang: Pihak berkuasa menjangkakan bekalan air akan beroperasi semula secara berperingkat mulai malam ini setelah operasi empat loji rawatan air (WTP) terpaksa dihentikan hari ini kerana pencemaran.
Bekalan air dijangka pulih sepenuhnya esok.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli negeri, Hee Loy Sian, berkata kerja-kerja sedang dijalankan untuk membersihkan dan mencairkan pelepasan bahan kimia di dalam air di loji rawatan air Rantau Panjang.
Katanya, bau busuk berukuran 8 Bilangan Ambang Batas (TON) yang dikesan pada sebelah petang telah dikurangkan menjadi 4 TON pada jam 6 petang.

“Bacaan di tiga WTP Sungai Selangor (SSP1, SSP2 dan SSP3) masih menunjukkan 4 TON pada pukul 6 petang kerana jarak 12 kilometer dari loji rawatan Rantau Panjang ke tiga WTP,” katanya ketika ditemui di Indah Water Konsotium di Taman Velox, di sini.
Hee mengatakan usaha sedang dilakukan untuk menurunkan TON ke sifar.

“Kilang ini tidak dapat memproses pembuangan pelarut dan kimia, oleh itu kami telah membuka pintu sungai untuk kerja pembilasan. Ini dapat memakan waktu sekitar lima jam,” katanya.
Hee juga tidak menolak kemungkinan adanya sabotaj oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang membuang pelarut kimia ke lubang di kawasan itu.
“Satu laporan polis telah dibuat petang ini mengenai kejadian terbaru ini,” katanya.

Penutupan keempat WTP telah mengganggu bekalan air ke 1,139,008 isi rumah yang terletak di 1,279 kawasan di tujuh daerah di Selangor dan Kuala Lumpur.
Hee juga mendesak Kerajaan Persekutuan untuk campur tangan kerana ini adalah kejadian keempat yang melibatkan Konsortium Indah Water.

“Terdapat dua insiden pencemaran di Bukit Mahkota dan satu di Batang Kali sebelum ini.
“Sudah tiba masanya bagi IWK dan Kerajaan Persekutuan untuk melakukan sesuatu dengan memastikan pihak yang tidak bertanggungjawab tidak membuang sisa buangan atau bahan kimia ke dalam lubang IWK.

“Saya harap IWK akan lebih bertanggung jawab dalam menguruskan lubang mereka, mungkin dengan memasukkan sistem kunci sehingga hanya pihak yang dibenarkan dapat memasuki lubang tersebut,” katanya, sambil menambah bahawa bau busuk itu berbau seperti nangka dan sampel pelepasan berwarna merah jambu mempunyai telah diambil untuk ujian.

Malay News
National Desk