Persiapan banjir di Kelantan dan Terengganu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu – Seramai 24 pegawai Pasukan Bomba dan Penyelamat (SWART) pasukan keselamatan telah dilantik bagi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kelantan dan Terengganu sebagai persiapan menghadapi musim banjir di kedua-dua negeri menyatakan.

Pengarah JBPM Kelantan, Md Salleh Sarbini berkata, mereka yang dilantik akan menjalani latihan selama 10 hari di akademi JBPM di Wakaf Tapai, Marang, Terengganu

“Untuk peringkat awal, 24 pegawai telah dilantik, masing-masing terdiri dari 12 orang untuk Kelantan dan Terengganu,” katanya di sini hari ini, sambil menambah bahawa pegawai tersebut dilantik dari kalangan penduduk tempatan di kawasan yang terlibat.

Tambah beliau, sebagai contoh di Bachok, jabatan itu akan memilih nelayan atau anak-anak mereka yang lebih arif mengenai keadaan setempat.

Katanya lagi pihak JBPM akan memperluaskan pemilihan pegawai SWART ke Pantai Genting, Pantai Sri Tujuh dan kawasan berbahaya lainnya di masa hadapan.

Menurut Md Salleh, seramai 1,500 pegawai dan kakitangan jabatan itu, termasuk anggota bomba sukarela dan pembantu, di semua stesen di negeri ini bersiap sedia untuk menghadapi banjir.

Katanya, 40 kapal, 10 lori dan 40 kenderaan pacuan empat roda siap bersedia pada bila-bila masa, dan helikopter dari Unit Udara JBPM akan siap sedia untuk dikerahkan.

Malay News
Farah Fauzi