PKPB di Kelantan bermula esok

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu: Rakyat Kelantan digesa untuk bertenang dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) berikutan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di negeri ini mulai esok hingga 6 Disember.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menggesa rakyat bekerjasama dengan semua pihak untuk memastikan negeri ini bebas daripada COVID-19.

“Saya percaya apa yang diputuskan oleh kerajaan adalah yang terbaik setelah lonjakan mendadak kes COVID-19 di negeri ini. Saya meminta agar rakyat Kelantan mematuhi sepenuhnya SOP yang dikeluarkan untuk kebaikan kita,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Kelantan adalah negeri terbaru yang diletakkan di bawah CMCO kerana lonjakan kes COVID-19 baru.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan itu dibuat atas nasihat Kementerian Kesihatan untuk membolehkan kementerian melakukan penyaringan dan pergerakan terkawal, termasuk perjalanan antara negeri dan antara daerah.

Mengulas lanjut, Mohd Amar berkata, kerajaan negeri akan memutuskan sama ada akan meneruskan beberapa program yang dirancang.

Mengenai aktiviti keagamaan, termasuk solat di masjid atau surau, katanya perkara itu akan ditentukan kemudian oleh Majlis Adat dan Agama Melayu Kelantan (MAIK).

Malay News
Farah Fauzi