PKPB di Kuching dilanjutkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching – Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (SDMC) telah memutuskan untuk melanjutkan Perintah Pengendalian Gerakan Bersyarat (PKPB) di daerah Kuching hingga Khamis (27 Nov).

Pemangku Pengerusi SDMC Sarawak Tan Sri Dr James Jemut Masing mengatakan keputusan itu dibuat dalam pertemuan hari ini kerana, dalam 14 hari terakhir, masih terdapat 58 kes COVID-19 yang dilaporkan di Kuching.

“Jangkitan tidak tertumpu pada daerah tertentu dan dengan demikian, setelah penilaian risiko, CMCO di daerah Kuching dipanjangkan hingga 27 November,” katanya pada sidang media harian COVID-19 di sini, hari ini.

Prosedur masuk dan kuarantin 14 hari setelah memasuki Sarawak juga telah dilanjutkan sehingga diberitahu kelak.

Beliau mengatakan pergerakan masuk dan keluar dari daerah Kuching juga dilarang, kecuali untuk urusan rasmi dan tujuan kerja dengan menunjukkan surat izin atau surat izin kerja dari majikan dan bagi kes kecemasan keizinan dari pihak polis diperlukan.

Sementara itu, jumlah penumpang dalam kenderaan persendirian adalah mengikut kemampuan kenderaan dan tidak lagi terhad kepada tiga orang sahaja, tambahnya.

Menurut Masing, pemerintah negeri akan tetap menanggung kos kuarantin untuk rakyat Sarawak, sementara pasangan mereka, yang bukan warganegara Sarawak, harus membayar sendiri. – Bernama

Malay News
Farah Fauzi