PKPB di Kuching tamat esok

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Perintah Pengawal Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Daerah Kuching akan dicabut pada pukul 11.59 malam esok (27 Nov), demikian diumumkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak (SDMC).

Jawatankuasa itu dalam pernyataan kemas kini harian Covid-19 mengatakan bahawa pencabutan CMCO memandangkan daerah itu diklasifikasikan sebagai zon oren semalam (25 Nov) setelah merekodkan hanya 30 kes dalam 14 hari terakhir; di bawah ambang zon merah sebanyak 40 kes.

“Memandangkan status daerah Kuching, yang telah berubah dari merah ke oren kemarin dengan 30 kes ditularkan secara tempatan hingga hari ini, SDMC telah memutuskan bahawa CMCO untuk daerah tersebut akan dicabut pada 27 November (Jumaat) jam 11.59 malam.

“Jawatankuasa ini ingin mengucapkan terima kasih kepada semua agensi yang terlibat dan seluruh warga daerah Kuching atas kerjasama dan kepatuhan mereka terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang mengakibatkan pengiriman tempatan (Covid-19) terkendali,” kata SDMC dalam satu kenyataan hari ini.

PKPB di laksanakan selama 14 hari di Daerah Kuching dikuatkuasakan pada 9 November kerana peningkatan jumlah kes di daerah tersebut.

Angka tersebut perlahan-lahan menurun, tetapi kerana daerah Kuching masih diklasifikasikan sebagai zon merah pada 22 November, CMCO dilanjutkan lima hari lagi hingga 27 November.

Sementara itu, SDMC juga menekankan bahawa daerah Miri dan Lawas tetap diklasifikasikan sebagai zon kuning sementara 37 daerah lain masih zon hijau.

Jawatankuasa itu juga mengatakan bahawa enam kluster di negeri ini masih aktif.

Mereka adalah Kluster Besi dengan 12 kes, Kluster Jalan Abell (15), Kluster Baki (33), Kluster Seladah (9), Kluster Bukit Hijau (91) dan Kluster Wisma Saberkas (44).

Dalam catatan lain, SDMC mendedahkan bahawa polis telah menangkap seorang wanita Indonesia di Lawas kerana melanggar SOP dengan tidak memakai topeng muka di depan umum.

Polis juga telah mengeluarkan lima kompaun terhadap pelanggaran SOP di seluruh negeri, di mana tiga dikeluarkan di daerah Padawan, satu di Miri dan satu di Sarikei.

Juga hari ini (26 Nov), polis menjalankan pemeriksaan ke atas 1,914 kenderaan di tujuh sekatan jalan raya di seluruh negeri. Sekatan jalan raya adalah di Lawas (2), Lundu (1), Bau (1), Serian (1), Sri Aman (1) dan Lubok Antu (1).

Pada masa yang sama, Pemerintah Daerah dan Kementerian Perumahan juga telah mengeluarkan pemberitahuan amaran kepada 109 pelanggar SOP di seluruh negeri.

Malay News
Farah Fauzi