PKRC Covid-19 baru di Sandakan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Kinabalu: Pusat Rawatan Kuarantin dan Risiko Rendah (PKRC) COVID-19 500 tempat tidur baru dibuka hari ini di Pusat Penahanan Sementara Sandakan, yang menempatkan pendatang tanpa izin.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah, Datuk Masidi Manjun berkata, dengan perkembangan terkini, semua PKRC di negeri ini kini mempunyai 6,097 tempat tidur.

“Dengan hospital COVID-19 memiliki 1,007 tempat tidur, negara sekarang memiliki gabungan 7,104 tempat tidur di hospital dan PKRC, dengan hanya 31.7 persen digunakan untuk merawat pesakit di negeri ini.

“Sandakan mencatatkan 74 kes COVID-19 baru daripada 290 yang dilaporkan di Sabah pada (29 Nov), kedua tertinggi setelah Kota Kinabalu (90 kes),” katanya dalam satu kenyataan.

Dia juga mengatakan bahawa tahap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di kalangan orang Sandakan berada pada 98 peratus, yang ke-12 terbaik di antara 19 daerah di Sabah, dengan daerah Kinabatangan, Sipitang dan Kota Belud memiliki tahap tertinggi pada 99 persen. – BERNAMA