Presiden Azerbaijan masuk masjid tidak berpenghuni

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Azerbaijan: Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev memasuki masjid yang dibebaskan dari Armenia dengan ciuman. Dia memasuki masjid dan membaca Al-Quran bersama dengan solat.
Pada hari Isnin, Presiden Bakur Ilham Aliyev mengadakan lawatan ke wilayah Agadam, Nagorno-Karabakh, pembangkang tanpa kekerasan setelah 26 tahun. Dia ditemani oleh Naib Presiden dan Wanita Pertama negara, Mehriban Aliyeva.
Pada hari yang sama, isterinya Aliyeva menyiarkan beberapa gambar di media sosial Twitter dan Instagram. Video yang dimuat naik juga. Ketua negara mengunjungi wilayah itu dengan kenderaan sendiri.

Foto yang disiarkan di Instagram menunjukkan Presiden Aliyev dan isteri serta naib presiden pertama, Mehriban Aliyeva, memasuki sebuah masjid di Agdam. Dia dan isterinya memasuki masjid setelah menciumnya. Ketika itu dia dan isterinya mencium al-Quran dan menyimpannya di masjid.

Dalam video tersebut, Presiden Aliyev mengatakan bahawa tentera Azerbaijan telah menang tanpa menggunakan peluru. Pada masa yang sama, Aliyev menunjukkan kawasan yang dimusnahkan oleh orang Armenia dan mengatakan bahawa seluruh dunia harus melihat ini. Tidak ada pemasangan yang baik di sini. Semua orang Armenia telah dimusnahkan.
Perang antara dua bekas negara Soviet di wilayah Nagorno-Karabakh telah berlangsung lama. Ketika Armenia menduduki Nagorno-Karabakh pada tahun 1991, perang meletus antara kedua negara.
Lebih daripada 30,000 orang terbunuh dalam perang itu. Wilayah Nagorno-Karabakh diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai sebahagian daripada Azerbaijan.

Kemudian, perang dihentikan melalui perjanjian, tetapi pada 26 September, kedua-dua negara terlibat lagi dalam perang. Armenia kemudian dipaksa untuk menandatangani perjanjian dengan Azerbaijan pada 10 November, yang dimediasi oleh Rusia.
Dalam perang 44 hari ini, Baku membebaskan lebih dari 300 penempatan dan kawasan. Perjanjian itu dikenali sebagai kemenangan Azerbaijan dan kekalahan Armenia. Turki telah menyokong perjanjian tersebut.

Malay news
International Desk