Pusat Covid-19 ketiga di Pulau Pinang

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

George Town: Kerajaan Pulau Pinang menjadikan Kompleks Masyarakat Penyayang di sini sebagai pusat COVID-19 berisiko rendah.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow mengatakan sejumlah 100 tempat tidur telah disediakan di pusat COVID-19 yang ketiga untuk pesakit COVID-19 berisiko rendah, dengan dua yang pertama masing-masing terletak di Penjara Reman Pulau Pinang dan Penjara Seberang Perai.

Dia mengatakan pusat-pusat ini didirikan untuk mencegah kemudahan hospital didengan pesakit COVID-19 yang berisiko rendah.

“Oleh kerana jumlah kes aktif di Pulau Pinang adalah antara 200 dan 300, kita memerlukan pusat COVID-19 berisiko rendah ini untuk menempatkan pesakit berisiko rendah yang tidak perlu pergi ke hospital,” katanya dalam sidang media.

Beliau juga mengatakan bahawa kompleks itu dipilih untuk menetapkan pusat COVID-19 berisiko rendah kerana Jabatan Kesihatan negeri telah meminta lokasi berhampiran Hospital Besar Pulau Pinang.

Tambah beliau Jabatan Kesihatan negeri juga akan mengambil alih pusat ini.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar dan Kesejahteraan negeri, Phee Boon Poh mengatakan bahawa Tzu Chi Merits Society Malaysia Buddha telah membantu dalam penyediaan pusat COVID-19 berisiko rendah di kompleks tersebut.

Menurutnya lagi organisasi bukan kerajaan (NGO) telah menyumbangkan 100 bantal, 100 tilam, pendingin dan dua dispenser air.

Dia menambah bahawa semua NGO yang berpusat di kompleks telah diminta untuk berpindah sementara.

Sehingga 17 Nov, Pulau Pinang mempunyai 271 kes COVID-19 aktif dan jumlah terkumpul 1,687 kes.

Malay News
Farah Fauzi