LONDON, May 11, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) — Hari ini Quantexa, peneraju global dalam penyelesaian Kecerdasan Keputusan (DI) untuk sektor awam dan swasta, mengumumkan bahawa ING sedang menggunakan platform Quantexa bagi memperkukuhkan pengesanan risiko dan usaha penyiasatan. Sebagai sebuah bank global yang berkhidmat kepada 37 juta pelanggan, pelanggan korporat dan institusi kewangan di 40 negara, ING berazam untuk melindungi pelanggannya dan memerangi jenayah kewangan.

Dengan menggunakan AI dan keupayaan analitik graf lanjutan yang disediakan oleh platform Quantexa, pasukan penyiasat ING memberi tumpuan dalam membangunkan langkah-langkah Kenali Pelanggan Anda (KYC) dan Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) global yang lebih berkesan dan cekap. Dengan menghubungkan pelanggan dan rakan niaga, platform mewujudkan konteks dan mendedahkan rangkaian yang kompleks. Langkah ini mengautomasikan lagi proses pertahanan barisan pertama.

ING memilih platform Quantexa untuk keupayaan membantu dalam menganalisis data urus niaga dalaman dan menggabungkan data luaran, untuk melengkapkan paparan 360 darjah risiko asas pelanggan. Pada awal tahun 2023 ING dan Quantexa berjaya menyelesaikan pelaksanaan yang pertama untuk Trade Finance di Hong Kong dan Singapura.

ING dan Quantexa kini mengusahakan pelancaran global dengan usaha yang diperluaskan dalam Pasaran Kewangan dan Perbankan Koresponden.

Dan Higgins, Ketua Pegawai Produk, Quantexa
“Kaedah yang paling berkesan untuk mencegah pengubahan wang haram ialah dengan memahami konteks yang menyokong dan menghubungkan tingkah laku penjenayah. Kami teruja untuk membina rekod prestasi inovasi kami yang berjaya dengan ING dan menyokong mereka dalam misi mereka untuk meningkatkan perlindungan risiko di seluruh bidang amalan global yang penting dan usaha berterusan mereka untuk menjadi peneraju dalam mengenal pasti dan memerangi ancaman jenayah dalam industri perbankan.”

Karim Tadjer, peneraju KYC Global, Kumpulan ING
“Di ING, kami komited untuk memerangi pengubahan wang haram, jenayah ekonomi dan terus berinovasi untuk memastikan keselamatan dan pematuhan bank. Kami sangat teruja untuk menemui rakan kongsi dengan cita-cita yang serasi dalam Quantexa. Dengan memanfaatkan cerapan kontekstual yang dihasilkan melalui platform mereka, kami boleh mengukuhkan model pengesanan kami dan mengautomasikan proses utama dalam langkah KYC dan AML kami. Hal ini membawa kepada kecekapan untuk pasukan penyiasat kami dan menambah baik pengalaman pelanggan.”

Perihal Quantexa

Quantexa ialah syarikat perisian data dan analitik global yang merintis Perisikan Keputusan yang memperkasakan organisasi untuk membuat keputusan operasi yang dipercayai dengan menjadikan data bermakna. Platform Perisikan Keputusan Quantexa mendedahkan risiko tersembunyi dan peluang baharu dengan menyediakan paparan kontekstual, melihat sambungan data dalaman dan luaran di satu tempat dengan menggunakan kemajuan terkini dalam data besar dan AI. Platform ini menyelesaikan cabaran besar merentas pengurusan data, KYC, kepintaran pelanggan, jenayah kewangan, risiko, penipuan dan keselamatan di seluruh kitar hayat pelanggan.

Platform Perisikan Keputusan Quantexa meningkatkan prestasi operasi dengan lebih 90% lebih ketepatan dan resolusi model analisis enam puluh kali lebih cepat daripada pendekatan tradisional. Ditubuhkan pada tahun 2016, Quantexa kini mempunyai lebih daripada enam ratus pekerja dan ribuan pengguna yang bekerja dengan berbilion-bilion transaksi dan titik data di seluruh dunia. Syarikat itu mempunyai pejabat di London, New York, Boston, Toronto, Malaga, Brussels, Amsterdam, Luxemburg, Singapura, Melbourne, Sydney dan UAE. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila lawati www.quantexa.com atau ikuti kami di LinkedIn.

Pertanyaan Media
C: Stephanie Crisp, Pengarah Bersekutu dan Pakar Strategi Media, Pertarungan atau Penerbangan
E: Quantexa@fightflight.co.uk 
 
C: Adam Jaffe, SVP Pemasaran Korporat
T: +1 609 502 6889
E: adamjaffe@quantexa.com
– atau –
RapidResponse@quantexa.com