RM164 mln Lebih diperuntukkan kepada Sabah untuk memerangi COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Sabah: Pemerintah telah memperuntukkan RM164,680,133 untuk meningkatkan usaha membendung penyebaran jangkitan COVID-19 di Sabah dari September hingga Oktober tahun ini.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, dari jumlah itu, RM103,845,131 adalah dari peruntukan pengurusan dan telah digunakan untuk menyediakan keperluan seperti Peralatan Perlindungan Diri (PPE) dan ‘Reagen Boleh Digunakan’ serta aset mudah alih, termasuk makanan dan ubat-ubatan .
Katanya, baki sejumlah RM60,835,002 adalah dari peruntukan pembangunan dan digunakan oleh Jabatan Kesihatan Sabah untuk memperbaiki kemudahan kesihatan seperti makmal dan bilik ICU (Unit Rawatan Rapi) di hospital serta pembelian kenderaan dan peralatan perubatan.
“Pagi ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga secara peribadi memeriksa persiapan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Pangkalan TUDM di Subang untuk segera menerbangkan sebahagian peralatan ke Sabah.

“Penerbangan itu juga membawa peralatan yang disumbangkan oleh pelbagai pihak termasuk NGO (badan bukan kerajaan) dan sektor swasta,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.
Dia mengatakan bahawa pemerintah sangat komited untuk menangani wabak COVID-19 di Sabah, dan akan terus melakukannya sehingga negeri itu kembali menjadi zona hijau.

– BERNAMA