Sarawak memberikan hak ke atas minyak dan gas

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Sarawak akan menggunakan haknya untuk penerokaan minyak dan gas (O&G) di bawah Ordinan Perlombongan Minyak (OMO) 1958, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.
“Kami memiliki kewenangan dalam menerapkan pajak O&G. Ada perkara lain yang ingin saya lakukan dua minggu dari sekarang berkaitan dengan masalah O&G, ”katanya, mengisyaratkan pengumuman yang akan datang mungkin semasa sesi Dewan Undangan Negeri (DUN) 9 hingga 18 Nov.

“Ini adalah usaha kami, dan pulangan kembali kepada rakyat Sarawak,” katanya pada majlis makan malam bersama pemimpin masyarakat di Bahagian Sibu yang diadakan di Kingwood Hotel di sini Rabu lalu.

Dia menunjukkan bahawa kerajaan negeri telah memberikan pelbagai bantuan dan peruntukan untuk membantu rakyat. Ini termasuk satu-satunya RM1,000 untuk bayi baru lahir di bawah Endowment Fund Sarawak (EFS), RM3,000 bantuan belas kasihan kematian (BIK) dan RM450 Bantuan Ibu Bersalin (BIB) untuk ibu-ibu yang menjalani tempoh berpantang.

“Bantuan yang kami berikan tidak kira bangsa dan agama. Kami bersikap adil kepada semua orang, tanpa mengira latar belakang mereka, ”katanya.
Abang Johari berkata, kerajaan negeri juga memperuntukkan RM40 juta untuk tujuan kerja-kerja tinjauan tanah hak adat asli (NCR).

Dia menyatakan bahawa ada pihak tertentu yang menyatakan bahawa usaha ini adalah cara pemerintah merampas tanah rakyat.
“Kami tidak berbuat demikian; sebaliknya, kami memberikan hak milik tanah kepada rakyat mengikut undang-undang tanah. Kami meninjau tanah sesuai dengan undang-undang dan pemiliknya mendapat hak milik tanah, ”jelasnya.

Malay News
State News