Sarawak: Tadika di zon merah dan kuning dibuka

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Tadika dan pusat jagaan kanak-kanak di zon merah dan kuning di negeri ini kini boleh beroperasi, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Masing.

Namun, tambahnya, pengendali institusi prasekolah ini perlu meminta izin dari Kementerian Kebajikan, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Anak Sarawak, dan mesti mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan olehnya.

“Pembukaan tadika dan pusat jagaan kanak-kanak di zon merah dan kuning di Sarawak kini dibenarkan tertakluk kepada SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kebajikan, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Anak Sarawak.

“Pengendali institusi prasekolah ini bagaimanapun mesti mematuhi SOP yang ditetapkan.

“Untuk tujuan rekod dan pemantauan, pengendali institusi-institusi ini mesti memberitahu kementerian sebelum  dibenarkan untuk dibuka,” katanya.

Masing bercakap semasa sidang media kemas kini Covid-19 harian Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak (SDCM) di sini hari ini.

Pada 29 Oktober, Menteri Kebajikan, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak, Datuk Seri Fatimah Abdullah mengumumkan bahawa semua tadika dan pusat jagaan kanak-kanak di Kuching akan ditutup dari 30 Oktober hingga 13 Nov kerana kes Covid-19 yang meningkat di daerah ini.

Selain itu, Kementerian Perpaduan Nasional juga mengeluarkan kenyataan pada hari itu dengan mengatakan bahawa semua 43 tadika dan satu taska di Daerah Kuching yang melibatkan 830 murid dan 92 guru juga akan ditutup dari 30 Oktober hingga 13 Nov.

Sehari sebelumnya, Kementerian Pendidikan mengumumkan dalam satu kenyataan bahawa semua 209 sekolah dan institusi pendidikan di Daerah Kuching telah diperintahkan untuk ditutup dari 30 Oktober hingga 13 Nov kerana peningkatan jumlah kes Covid-19 dan status daerah ini sebagai merah Zon.

“Seperti yang diarahkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 6 Oktober bahwa semua sekolah di zona merah akan tetap ditutup hingga keadaan bertambah baik, Kementerian Pendidikan menyatakan penutupan semua sekolah di Kabupaten Kuching, yang saat ini telah ditetapkan sebagai zona merah Kementerian Kesihatan, ”tambah kenyataan itu.

Malay News
Farah Fauzi