Selangor memperkenalkan Skim Jaminan Air Mentah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Seremban: Kerajaan Selangor memperkenalkan skema baru – Skim Jaminan Air Mentah (SJAM) – untuk memastikan operasi lancar dalam rantaian bekalan sistem air negeri dalam beberapa tahun ke depan.
Jawatankuasa eksekutif Infrastruktur, Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani Ir Izham Hashim (gambar) mengatakan bahawa SJAM akan mengurangkan masalah pencemaran semasa di jalan sungai Selangor yang menjadi penyebab berlakunya banyak gangguan air di Lembah Klang.
Melalui rancangan jangka pendek dan jangka panjang dalam belanjawan negeri, kerajaan Selangor memberi jaminan bahawa masalah air mentah akan diselesaikan.
Antara lain, katanya, negeri akan melakukan pemulihan biologi di peringkat hulu untuk membersihkan kualiti air di Sungai Selangor dan Sungai Langat – yang membekalkan 3,500 juta liter sehari kepada sekitar 70% daripada jumlah pengguna di Lembah Klang.

Beliau berkata melalui gabungan bioteknologi dari AS dan Malaysia, elemen nanoteknologi yang disebut aquaritin, akan diletakkan sebelum air mentah memasuki loji rawatan air Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd.
Selain itu, katanya, negeri juga akan memasang peralatan yang dikenali sebagai penganalisis karbon organik total pada peringkat hulu tahun depan yang dapat mengesan unsur pencemaran yang boleh menyebabkan pencemaran bau.

Sebelumnya, Selangor juga telah mencadangkan untuk memompa air dari Sistem Peningkatan Hibrid di Luar Sungai (Horas) ke sungai untuk memastikan pencemaran dari pencemaran. Horas adalah kolam simpanan air yang disimpan pada musim hujan dan akan digunakan pada musim kemarau.
Dengan ini, saya yakin kita dapat mengatasi gangguan air pada tahap 99%. Sistem ini mungkin gagal dengan beberapa insiden luar biasa seperti musim kemarau yang panjang, kata Izham pada taklimat media di Shah Alam, Selangor semalam.

Seorang pengarah syarikat dan kontraktor jalan raya didakwa di mahkamah sesi Selayang pada hari Isnin kerana menyebabkan pencemaran air Sungai Selangor terbaru awal bulan ini.
R Nathan dan Lim Kian Aik, kedua-duanya berusia 42 tahun, adalah individu pertama yang menghadapi kesalahan seperti di bawah Seksyen 124K Kanun Keseksaan – di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma). Kedua-duanya boleh dihukum penjara seumur hidup kerana mensabotaj perkhidmatan air di negeri ini, jika sabit kesalahan.

Mereka didakwa dengan niat melepaskan bahan berbahaya ke kemudahan rawatan kumbahan awam milik Indah Water Konsortium Sdn Bhd di Taman Velox, Rawang, Selangor.
Sementara itu, Izham juga berkongsi sehingga kini, lebih daripada 20 kes pencemaran dikesan di sungai Selangor dengan risiko perintah berhenti kerja di loji rawatan Air Selangor.
Izham menambah bahawa kerajaan Selangor juga akan bekerjasama dengan Jabatan Alam Sekitar (DoE) dan pihak berkuasa tempatan untuk mencari jalan penyelesaian untuk mengatur lebih daripada 15,000 kilang berhampiran kawasan sungai Sungai Selangor dan Sungai Langat. Kilang-kilang ini pada masa ini tidak berdaftar dengan DoE.

Oleh itu, jika DoE tidak dapat mengubah peraturan mereka untuk menangani hal ini, kita mungkin perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan. Berhati-hatilah bahawa angka 15,000 hanya kilang sah dan ada juga kilang haram yang perlu kita tangani, tambahnya. Setakat ini, Izham mengatakan hanya 223 kilang di kawasan itu yang diaudit oleh DoE.
Dalam belanjawan negeri 2021, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari mengumumkan peruntukan RM200 juta untuk meningkatkan sistem bekalan air di negeri ini.

Malay News
National Desk