Selangor mengumumkan dana inovasi bernilai RM100 juta dalam Belanjawan 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Sha Alam: Sebagai kaedah untuk memacu pertumbuhan syarikat baru di negeri ini, kerajaan negeri Selangor akan menyalurkan RM100 juta ke dalam dana inovasi, kata Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari hari ini.
Dijuluki sebagai Dana Inovasi Selangor, Amirudin menjelaskan bahawa dana tersebut akan berada di bawah Belanjawan 2021 dan memberikan modal kepada syarikat teknologi baru di negeri ini.
Ini untuk meningkatkan usaha keusahawanan oleh kerajaan di bawah Majlis Teknologi Maklumat dan E-Dagang Selangor (SITEC) serta untuk menyokong rancangan rangsangan ekonomi ketiga negeri ini untuk mengurangkan kesan ekonomi Covid-19.

“Dana Inovasi Selangor akan mengenal pasti syarikat permulaan teknologi berpotensi di Selangor yang akan diberi pelaburan modal teroka. Inisiatif ini berpotensi menyokong pakej rangsangan ekonomi ketiga di mana kumpulan sasarannya adalah syarikat pemula teknologi yang dapat membawa teknologi terkini untuk mendorong transformasi Smart State 2025 dan menjana mesin pertumbuhan ekonomi di Selangor.

“Untuk melaksanakannya, Dana Inovasi Selangor, pemerintah negeri dan anak-anak syarikatnya akan memperuntukkan dana awal berjumlah RM 100 juta. Langkah ini diharapkan dapat melengkapkan inisiatif latihan usahawan oleh SITEC di bawah program Brand 100 yang telah menghasilkan hampir 500 syarikat permulaan sehingga kini, ” katanya dalam ucapan belanjawannya hari ini.
Kerajaan negeri Selangor hari ini mengumumkan anggaran RM2.32 bilion untuk tahun 2021, dengan anggaran defisit yang sedikit lebih rendah sebanyak RM123 juta.
Amiruddin juga menyatakan bahawa negeri ini dijangka menerima pendapatan berjumlah RM2.2 bilion untuk tahun depan.

Malay News
Staff Reporter