Setiap hari Hanya 1 feri Langkawi – Kuala Kedah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Langkawi: Perjalanan ulang-alik feri ulang-alik yang melibatkan laluan Langkawi-Kuala Kedah-Langkawi terhad kepada satu perjalanan sehari bermula hari ini sehingga Perintah Pengawal Bersyarat (CMCO) berakhir, kata pengarah wilayah utara Jabatan Laut Malaysia, Mohd Hafiz Abdul Majid.
Dia mengatakan bahawa dia sebelumnya telah menerima permohonan dari Ferry Line Ventures Consortium untuk mengurangkan jumlah perjalanan feri setiap hari yang melibatkan kedua-dua laluan dan permohonan itu telah dihantar ke ibu pejabat untuk persetujuan.

“Jabatan Laut Malaysia telah meluluskan permohonan pengendali feri. Mulai hari ini, hanya akan ada satu perjalanan untuk laluan Langkawi-Kuala Kedah dan Kuala Kedah-Langkawi.
“Feri dari Langkawi ke Kuala Kedah dijadualkan pada pukul 10 pagi, sementara feri dari Kuala Kedah ke Langkawi pada pukul 5 petang. Jadual ini berkuat kuasa mulai hari ini hingga akhir CMCO. ”

Mohd Hafiz berkata selain itu, pengendali juga telah memohon untuk menghentikan operasi yang melibatkan laluan Kuala Perlis-Langkawi-Kuala Perlis dalam tempoh CMCO.
“Permohonan ini juga telah disetujui selama CMCO, feri penumpang dari Kuala Perlis-Langkawi-Kuala Perlis akan menangguhkan operasi,” katanya.

Malay news
States Desk