SOP tambahan pengendali tadika dan pusat asuhan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Pemerintah negeri mengaktifkan kembali langkah-langkah prosedur operasi standard tambahan (SOP) untuk semua pusat penjagaan kanak-kanak di Kuching berikutan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Masyarakat Sarawak Datuk Seri Fatimah Abdullah, bagaimanapun, mengatakan bahawa pusat-pusat ini mesti mendapatkan kenyataan kesihatan dari semua pihak yang terlibat dan mematuhi SOP yang ditetapkan.

“Tidak ada halangan untuk mereka beroperasi. Kementerian memahami bahawa sektor ekonomi mesti berfungsi seperti biasa dan ibu bapa harus keluar bekerja, ”katanya semasa lawatan rasmi ke taska Perpustakaan Negeri untuk memeriksa kepatuhan SOP taska pada hari Isnin (23 Nov).

Fatimah berkata, Pengurusan Jawatankuasa Bencana Negeri (SDMC) telah bersetuju untuk mempertimbangkan pusat-pusat ini sebagai perkhidmatan penting, untuk mengurangkan beban ibu bapa yang bekerja.

Katanya Tadika dan pusat asuhan adalah perkhidmatan penting bagi ibu bapa yang bekerja, terutamanya petugas barisan hadapan.

Katanya lagi dengan menyenaraikan pusat-pusat ini sebagai perkhidmatan penting akan membolehkan ibu bapa bekerja dengan lebih sedikit tekanan, yang membolehkan mereka memberi tumpuan untuk memulihkan ekonomi dan menjaga kesejahteraan keluarga.

Jelas beliau mengenai SOP tambahan yang mesti dipatuhi oleh pengendali tadika dan pusat asuhan.

“Pengendali mesti mendapatkan kenyataan kesihatan oleh ibu bapa, anggota kakitangannya, dan anak-anak untuk memastikan mereka berada dalam keadaan sihat.

“Pembersihan premis mesti dilakukan secara berkala dan peralatan pembersihan mesti diletakkan di titik-titik strategik.

“Penggunaan topeng dan kerap mencuci tangan di kalangan kanak-kanak adalah perlu dan kehadiran anak-anak mesti diperhatikan dengan ketat.

“Langkah lain adalah memastikan terdapat jarak fizikal di kalangan kanak-kanak. Pengendali dan kakitangan juga diminta untuk memberitahu ibu bapa untuk memastikan bahawa mereka mematuhi SOP sepenuhnya, ”katanya.

Turut hadir dalam lawatan itu ialah pemangku Pengarah SDMC Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing.

Malay News
Farah Fauzi