Tadika di zon hijau Sarawak dibuka esok

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching: Semua pusat tuisyen dan tadika di zon hijau akan dibuka semula esok (17 Nov), demikian diumumkan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Douglas Uggah Embas mengatakan mereka mesti mematuhi SOP dengan tegas untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Katanya, taman asuhan kanak-kanak, tadika dan pusat tuisyen di Kuching, yang merupakan zon merah, akan tetap ditutup kerana keadaannya belum stabil.

Terdapat lima kelompok aktif di Kuching, iaitu Green Hill, Wisma Saberkas, Jalan Abell, Seladah dan Baki.

“Hari ini, Sarawak juga melaporkan satu kes Covid-19, yang melibatkan seorang budak lelaki berusia empat tahun. Dia adalah ahli keluarga dari dua kes yang disahkan, berkaitan dengan kelompok Green Hill, ”katanya pada sidang media.

Uggah berkata, kanak-kanak lelaki itu diuji negatif pada 31 Oktober. Namun, keputusan ujian keduanya kembali positif pada 14 November.

Katanya, negeri ini telah melaporkan 1,041 kes, termasuk 19 kematian.

Dia menambah jawatankuasa itu sedang berusaha untuk meningkatkan SOP, terutama di kedai runcit yang menggunakan termometer automatik dengan tripod.

“Kami melihat bahawa beberapa premis ini akan meletakkan termometer seperti itu di sana tanpa ada yang mengawasinya.

“Jadi, mereka mungkin tidak sedar jika seseorang dengan suhu lebih tinggi memasuki tempat mereka. Oleh itu, kami meneliti perkara ini dan bagaimana kami dapat meningkatkan SOP kami, ”tambahnya.

Malay News
Farah Fauzi