Taman Negara Loagan Bunut memiliki potensi pelancongan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Baram: Taman Negara Loagan Bunut akan dapat menarik lebih ramai pelancong dengan adanya jalan raya yang menghubungkan Miri dan Kuala Melinau ke Long Lama dalam beberapa tahun akan datang.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, taman negara itu unik dan mempunyai tarikan yang tidak terdapat di taman negara lain di Sarawak.

“Oleh itu, apabila jalan luar bandar diperbaiki, ini akan membolehkan produk kita dikemas secara kreatif oleh pengusaha pelancongan kita. Ini pasti akan membuka pelbagai peluang kepada penduduk tempatan untuk mengambil bahagian dalam industri pelancongan.

“Penyambungan yang baik juga akan membolehkan mereka yang gemar melakukan perjalanan untuk menyumbang kepada pelancongan tempatan. Itulah tujuan lawatan ini – untuk kita melihat potensi yang ditawarkan kawasan ini, ”katanya semasa lawatannya ke Taman Negara Loagan Bunut dan bandar Long Lama Sabtu lalu.

Abdul Karim berkata Ulu Baram memiliki potensi pelancongan – baik melalui kebun buahnya dari tanahnya yang subur atau masyarakat pelbagai etnik.

“Itulah sebabnya kami memilih perjalanan darat selama dua jam untuk mencapai Long Lama dan melihat Taman Negara Loagan Bunut untuk menilai potensinya di wilayah utara Sarawak ini

“Kami berharap bahawa pandemik Covid-19 dapat berakhir sehingga perbatasan dunia dapat dibuka perlahan-lahan dan memulai sektor pelancongan kami,” katanya.

Menteri itu juga memuji Sarawak Forestry Corporation (SFC) kerana mengekalkan Taman Negara Loagan Bunut melalui kerjasama dengan penduduk tempatan.

“Saya meminta semua orang untuk menjaga kuruniaan Tuhan ini dan memeliharanya untuk generasi akan datang. Saya sendiri terpesona dengan sejarah kawasan ini ketika pemandu memberitahu kami mengenainya.

“Loagan Bunut menawarkan pengalaman ketenangan kepada pengunjung melalui berperahu, trek hutan dan menonton burung – jalan keluar yang diinginkan oleh semua warga kota,” katanya.

Turut hadir dalam lawatan tersebut ialah Pengerusi Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) Dennis Ngau; Setiausaha tetap Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Hii Chang Kee dan pegawai eksekutif SFC Zolkipli Mohamad Aton.

Malay News
Farah Fauzi