Tanah runtuh, jalan lama Bentong-Raub ditutup

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuantan – Tanah runtuh sepanjang 60 meter berhampiran Kampung Sungai Chetang telah mengakibatkan penutupan jalan lama Bentong-Raub, menurut pihak berkuasa Pahang.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja, Pengangkutan dan Kesihatan Pahang, Datuk Seri Norol Azali Sulaiman berkata, jalan itu mesti ditutup kerana hujan lebat sejak Isnin boleh mencetuskan tanah runtuh yang lebih besar di situ.

“Hujan menyebabkan sungai di sini penuh dan melimpah keluar dari pengantar sepanjang 20 meter dengan diameter 1.5 meter disitu. Jabatan Kerja Raya (JKR) akan memperbaiki dan menaik taraf pelantar dengan kos beranggaranSungai me RM1.2 juta yang akan digunakan dari ibu pejabat JKR minggu ini, ”katanya kepada Bernama.

Norol Azali menasihatkan pengguna jalan raya untuk menggunakan jalan persekutuan Bentong-Raub sehingga jalan lama dibuka semula untuk lalu lintas.

Satu notis penutupan jalan telah dimuatkan ke laman Facebook JKR Daerah Raub dan syarikat konsesi penyelenggaraan jalan Roadcare (M) Sdn Bhd telah diarahkan untuk memasang papan tanda.

Malay News
Farah Fauzi