Tidak ada ‘balik kampung’ untuk Percutian Deepavali

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Petaling Jaya: Penduduk kawasan di bawah kawasan perintah kawalan pergerakan (MCO) tidak boleh melintasi sempadan semasa perayaan Deepavali pada 14 November.
Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (pix) mengatakan ini adalah sebahagian daripada prosedur operasi standard (SOP) yang dikembangkan oleh Majlis Keselamatan Negara (NSC) untuk tempoh perayaan, yang biasanya akan menyaksikan orang ramai kembali ke kampung mereka atau kampung halaman.
“Mereka yang tinggal di kawasan di bawah perintah kawalan pergerakan yang disempurnakan (EMCO) atau perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) tidak akan dibenarkan melintasi perbatasan, kabupaten, dan negara untuk kembali ke kampung halaman mereka,” katanya pada sidang media mengenai perintah kawalan pergerakan pemulihan (RMCO) hari ini.

Sementara itu, EMCO akan dikenakan di tiga lokasi baru di Sabah dan perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) di Negeri Sembilan, Terenggganu dan Perak.
Ismail Sabri mengatakan pelaksanaan EMCO akan dilakukan di pusat tahanan sementara (PTS) Tawau, Penjara Sandakan, dan Kuil Penjara di Taman Wira, Sandakan mulai esok hingga 19 November.

“Pada 4 November, pemeriksaan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) telah mencatatkan 440 kes positif Covid-19 yang melibatkan tahanan dan kakitangan PTS Tawau,” katanya.
“EMCO PTS Tawau akan mempengaruhi 1,707 individu yang terdiri daripada 1,603 tahanan dan 104 pekerja.”
EMCO di Penjara Sandakan dan Penjara Taman Wira akan melibatkan 1,308 tahanan dan 297 kakitangan.

Malay News
National Desk