Tumpahan minyak hitam di Pantai Paramount

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

George Town: Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah mengumpulkan sampel tumpahan minyak di sepanjang pantai Paramount di Jalan Sultan Ahmad Shah di sini semalam setelah menerima laporan pencemaran, dan hasil ujian dijangka diketahui dalam masa dua minggu .

Ketua JAS Bayan Baru Ramli Manap mengatakan bahawa jabatan itu, menggunakan drone untuk mengawasi pantai semalam, tidak menemui tumpahan minyak di perairan tersebut.

“Siasatan awal JAS mendapati bahawa kesan pencemaran tidak serius dan kami juga mendapati bahawa tumpahan minyak di pesisir telah hilang.

“Oleh itu, para nelayan di daerah ini tidak perlu risau dan mereka boleh pergi memancing seperti biasa, dan hasil laut dari pantai ini masih tidak beracun dan boleh dimakan. Kesan pencemaran sangat minimum, ”katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Media semalam melaporkan bahawa garis pantai sepanjang dua kilometer berhampiran gudang nelayan di pantai Paramount di Jalan Sultan Ahmad Shah di sini, tercemar dengan tumpahan minyak hitam, dan kejadian itu disedari oleh nelayan tempatan ketika mereka hendak pergi ke laut di 6.30 pagi.

Sementara itu, pemangku Ketua Persatuan Nelayan Paramount R. Selvaraju, 63, mengatakan bahawa nelayan di daerah itu masih bimbang dengan kesan pencemaran akibat tumpahan minyak dan sejak itu mereka tidak pergi ke laut.

Dia mengatakan walaupun titik-titik minyak di pesisir tidak lagi terlihat, itu masih dapat dilihat di pasir dan bahkan mengeluarkan bau yang kuat.

“Kami bimbang akan kesan tumpahan minyak ini terhadap kehidupan laut, terutama kerana kawasan pesisir ini kaya dengan produk ketam dan udang,” katanya. – BERNAMA

Malay News
Farah Fauzi