Ugut tembak pegawai MBPP, pemilik bar didakwa

Peguam Audrey Wee (dua dari kiri) bersama Lee Eng Chong (dua dari kanan) di luar mahkamah di Light Street hari ini.

GEORGE TOWN: Seorang pemilik bar hari ini didakwa cuba mencekik seorang pegawai penguat kuasa Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan kemudian mengancam menembaknya di luar barnya di Jalan Chulia pada awal pagi Tahun Baharu.

Lee Eng Chong, 46, didakwa melakukan ugutan jenayah dan secara sukarela menyebabkan kecederaan kepada kakitangan MBPP Yogeinthiran Nagathevan, 27, di Jalan Chulia pada 1 Jan, jam 1.30 pagi.

Kedua-dua pertuduhan itu dibuat di bawah seksyen 323 dan 506 Kanun Keseksaan kerana secara sukarela menyebabkan kecederaan dan ugutan jenayah.

Tuduhan melakukan ugutan jenayah membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun jika sabit kesalahan, manakala pertuduhan kedua membawa hukuman penjara satu tahun atau denda RM2,000 jika sabit kesalahan.

Lee didakwa melakukan kesalahan itu ketika pemeriksaan SOP perintah kawalan pergerakan (PKP) oleh majlis bandar raya pada ketika itu.

Dia mengaku tidak bersalah atas tuduhan tersebut. Ketika meminta jumlah jaminan yang munasabah, peguam Lee, Audrey Wee Li Ye berkata anak guamnya tidak mengganggu bukti dan segera bekerjasama dengan polis setelah laporan dibuat terhadapnya.

Majistret Jamaliah Abd Manap membenarkan ikat jamin RM3,500 untuk setiap pertuduhan dengan masing-masing seorang penjamin.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Yazid Mustaqim Roslan, sementara peguam E Gnasegaran dan Arvend Rajandran hadir mewakili tertuduh.