Zoo Kuala Krai akan dibuka semula

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu: Zoo Kuala Krai, satu-satunya yang seumpamanya di negeri ini, dijangka dibuka semula pada bulan Jun tahun depan setelah ditutup selama hampir 20 tahun.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri, Dr Izani Husin berkata, pada masa ini, kerja-kerja pembinaan kandang dan infrastruktur haiwan di zoo sedang dijalankan.

Dia mengatakan bahawa Zoo itu akan menggunakan konsep taman hutan bandar yang membolehkan interaksi antara pengunjung dengan haiwan.

Bagaimanapun, Dr Izani mengatakan haiwan liar seperti harimau, buaya, singa dan gajah tidak akan ditempatkan di Zoo ini kerana pemeliharaan yang tinggi.

“Di Zoo ini, kami akan menempatkan haiwan seperti burung, landak, rusa, kambing serta pelbagai spesies lain di mana pengunjung, terutama anak-anak, dapat mendekati dan memberi mereka makan,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Dr Izani berkata, dibina di atas kawasan berbukit seluas 2.22 hektar di pinggir Kuala Krai, Zoo itu juga akan dilengkapi dengan kemudahan lengkap termasuk surau.

Katanya, pengunjung akan dikenakan sejumlah bayaran masuk untuk menampung penyelenggaraan dan pemulihan haiwan, serta membayar gaji kakitangan.

Difahamkan, Zoo dan Muzium Kuala Krai telah beroperasi selama bertahun-tahun sebelum ditutup dan diganti dengan Taman Burung pada tahun 2007 yang ditutup pada tahun 2010 kerana kos operasi yang tinggi.

Dahulu dikenali sebagai Muzium Mergastua, Zoo Kuala Krai telah ditubuhkan pada 24 Disember 1964.

Sumber: BERNAMA