Zoo seluruh negara perlukan dana kebajikan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur – Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) telah menyalurkan Dana Prihatin Kebajikan Hidupan Liar bernilai RM1.3 juta (Dana Prihatin Kebajikan Hidupan Liar) ke Zoo Negara bulan Jun 2020.

Menterinya, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan bahawa dana itu, melalui Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara, (Perhilitan) bertujuan membantu menampung kos penyediaan bekalan makanan kepada haiwan untuk menghadapi kesan Pandemik Covid19.

Katanya, KeTSA telah memberikan peruntukan sebanyak RM10.2 juta di bawah program Tabung Prihatin Kebajikan Hidupan Liar untuk premis Zoo dan Pameran Tetap (ZPT) yang terjejas.

Beliau berkata, peruntukan itu bertujuan meringankan beban kos operasi premis untuk memastikan kesejahteraan hidupan liar di semua ZPT terus dilindungi.

Dia mengatakan 21 ZPT telah mengajukan permohonan dan dana telah disalurkan secara berperingkat mulai Mei 2020.

Dia menjelaskan lebih lanjut bahawa, selain itu, KeTSA juga telah melaksanakan beberapa tindakan jangka masa pendek untuk memastikan kesejahteraan hidupan liar di semua ZPT dijaga.

Di samping itu, katanya ia termasuk secara khusus memanjangkan 15 peratus potongan bil elektrik bulanan selama enam bulan ke ZPT di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE 1.0) dan 15 tan barang sumbangan oleh Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) termasuk daging, sayur-sayuran dan buah-buahan diedarkan ke premis ZPT disamping itu bantuan teknikal kepada ZPT diberi terutama dalam pengurusan penternakan, katanya dalam kenyataan itu.

Terang beliau selepas isu yang disebarkan di media masa dan media sosial yang mengundang pertanyaan dari masyarakat mengenai peranan kerajaan untuk mengatasi masalah aktiviti ekonomi pengendali ZPT yang dipengaruhi oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Malay News
Farah Fauzi