Sunday, January 24, 2021

Ujian Covid-19 wajib bagi guru dan pensyarah memasuki Sarawak

Kuala Lumpur: Guru dan pensyarah yang kembali ke Sabah dan Sarawak dari Semenanjung dan Labuan untuk kembali bertugas apabila sekolah dan institusi pendidikan tinggi dibuka semula akhir bulan ini, akan diminta untuk mengambil ujian Covid-19.

Mengumumkannya hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Kementerian Kesihatan akan menanggung kos untuk pemeriksaan.

“Mereka yang kembali ke Sabah perlu menjalani ujian swab tiga hari sebelum keberangkatan mereka, sementara mereka yang kembali ke Sarawak harus melakukan ujian swab sebelum perjalanan atau semasa tiba di lapangan terbang di Sarawak.

“Orang yang kembali ke Sabah tidak perlu menjalani kuarantin mandatori. Bagaimanapun, mereka yang kembali ke Sarawak diwajibkan menjalani kuarantin wajib di Institut Pendidikan Guru (IPG) atau di tempat lain yang difikirkan sesuai oleh kerajaan negeri.

“Kos untuk kuarantin akan ditanggung oleh kerajaan negeri Sarawak,” katanya.

Sebelumnya pada 31 Disember 2020 Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa semua institusi pendidikan yang berdaftar dengan Kementerian Pendidikan akan dibuka semula pada 20 Jan 2021.

Sumber: NST