New York paling banyak laporan penampakan UFO

New York paling banyak laporan penampakan UFO

NEW YORK – Negeri New York kini berada di tangga ketiga Amerika Syarikat dari segi bilangan laporan penampakan objek terbang tidak dikenali (UFO), menurut kajian terbaharu oleh laman panduan Casino.ca sempena sambutan Hari Penculikan Makhluk Asing Kebangsaan pada 20 Mac, lapor New York Post.

Kajian itu menganalisis data lebih 150,000 laporan dari Laporan Pusat Kebangsaan UFO sejak 1974 hingga 2026 dan menyelaraskannya dengan laporan semasa dari media sosial.

Hasilnya, New York mencatat 8,314 penampakan UFO, bersamaan satu kes bagi setiap 1,003 penduduk, naik dua tangga berbanding tahun sebelumnya.

Negeri ini berada di belakang Washington dan Delaware yang masing-masing mencatat kadar penampakan lebih tinggi.

Bekas ahli Pusat Kajian UFO, Dennis Anderson, menegaskan bahawa sebahagian besar laporan di New York mungkin berpunca daripada kepadatan penduduk serta kurangnya pengalaman orang ramai dalam mengenal pasti fenomena langit biasa.

Menurut beliau, ramai penduduk bandar yang tidak biasa menatap langit pada waktu malam mudah ‘dikelirukan’ objek seperti pesawat, satelit, atau cahaya buatan manusia sebagai UFO.

Tambahan pula, pencemaran cahaya bandar turut menjejaskan pemerhatian.

Beberapa penampakan terkini termasuk objek putih berbentuk ‘Tic-Tac’, bebola perak, dan tiga cahaya misteri di kawasan Queens, yang turut mencetuskan teori konspirasi.

Dalam sejarah negeri ini, insiden terkenal termasuk ‘Arthur Kill Lights’ pada 2001, di mana beberapa objek bercahaya oren dilaporkan terbang dalam formasi ‘V’ di atas perairan antara New Jersey dan Staten Island.

Selain penampakan, terdapat dakwaan kes penculikan seperti insiden di Jambatan Brooklyn pada 1989, tetapi kes tersebut belum disahkan dan terus menjadi perdebatan.

Anderson menasihatkan supaya laporan sebegini diambil dengan sikap berhati-hati dan rasional.

Secara keseluruhan, Amerika Syarikat merekodkan 187,870 laporan penampakan UFO, dengan kebarangkalian berlakunya ‘pertemuan luar angkasa’ dianggarkan sekitar satu dalam 1,770 kes, menurut data kajian tersebut.- Agensi

Ringkasan AI

  • New York kini berada di tangga ketiga Amerika Syarikat dari segi bilangan laporan penampakan UFO
  • Negeri tersebut mencatat 8,314 penampakan UFO, naik dua tangga berbanding tahun sebelumnya
  • Washington dan Delaware mencatat kadar penampakan UFO yang lebih tinggi berbanding New York
  • Mayoritas laporan di New York mungkin disebabkan oleh kepadatan penduduk dan kurangnya pengalaman dalam mengenal pasti fenomena langit biasa
  • Amerika Syarikat merekodkan 187,870 laporan penampakan UFO secara keseluruhan
Scroll to Top