Bomba selamatkan 5 pendaki sesat di Bukit Saga

Bomba selamatkan 5 pendaki sesat di Bukit Saga

hidayah.tanzizi@hmetro.com.my

Ampang: Anggota bomba menyelamatkan lima pendaki termasuk seorang lelaki yang dilaporkan tersesat ketika mendaki Bukit Saga Ampang di sini, hari ini.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Ashrul Riezal Asbar berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu pada 2.15 petang.

Katanya, susulan itu pihaknya menggerakkan sepasukan anggota bersama jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Pandan Indah untuk bantuan lanjut.

“Mangsa terdiri daripada empat wanita dan seorang lelaki berusia34 tahun hingga 46 tahun. Kesemua mangsa itu dilaporkan tersesat ketika mendaki bukit berkenaan.

“Anggota bertugas kemudian menjalankan operasi sebelum berjaya menemui menemui kesemua mangsa pada 3.55 petang,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurutnya, kesemua mangsa ditemui dalam keadaan selamat dan mereka juga dilaporkan tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Anggota kemudian membawa kesemua mangsa turun. Operasi itu membabitkan enam anggota dan sebuah jentera,” katanya.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Scroll to Top