Ada momen ‘tersungkur’, Lisa Surihani tak putus asa jadi muslimah taat

Ada momen ‘tersungkur’, Lisa Surihani tak putus asa jadi muslimah taat

Pelakon dan pengacara, Lisa Surihani mendedahkan dia tidak pernah berputus asa untuk terus menjadi seorang muslimah yang taat dengan perintah agama meskipun ada momen ‘tersungkur’ selepas berhijab kira-kira empat tahun yang lepas.

Menurut laporan Berita Harian, ia merupakan satu pengorbanan yang besar untuk terus istiqamah dalam menutup aurat dan terus bangkit dalam memperbaiki diri untuk agama.

“Kita ini manusia biasa, hati sangat rapuh. Apa juga keadaan sekali pun, saya cuba pertahan sesetengah prinsip. Ya, ini suatu pengorbanan yang berat, terutama untuk terus kekal istiqamah. Tetapi, saya harus mencuba sebaiknya.
“Ada momen ‘tersungkur’, tetapi perlahan-lahan saya bangkit agar tidak lekas berputus asa dalam perjalanan ini,” katanya.

Bagaimanapun, disebalik perjuangannya dalam menutup aurat, ibu kepada  tiga cahaya mata iaitu Yahaira Leanne, 8; Yusof Leonne, 6, dan Yunos Laith, 2, ini mengakui ada masanya dia bimbang dengan pujian yang diberikan oleh orang ramai mengenai penghijrahannya.

Mana tidaknya, sebagai seorang manusia biasa, Lisa takut lemas apabila menerima setiap pujian daripada orang ramai mengenai penampilannya itu.

“Macam mana sekali pun, semua ini datangnya daripada Allah. Sejujurnya, saya cukup takut dengan puji-pujian kerana bimbang lahir perasaan suka.
“Saya hanya cuba menjaga tingkah laku dan pertuturan. Tetapi, semua itu datangnya daripada Allah,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, isteri kepada pengarah, Datuk Yusry Halim memaklumkan suaminya tidak pernah menghalang untuk terus berlakon namun, dia lebih memilih dunia pengacaraan berbanding lakonan.

Pun begitu, jika ada tawaran yang boleh membantu perjalanan kerohaniannya, dia akan mempertimbangkan perkara tersebut demi kebaikan bersama.

Sekadar info, Lisa telah mendirikan rumah tangga bersama Yusry pada 23 Februari 2012 dan hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan tiga orang cahaya mata iaitu Yahaira Leanne, 8; Yusof Leonne, 6, dan Yunos Laith, 2.

Sumber: Berita Harian (Serimah Mohd Sallehuddin)