Anuar Zain akui gembira, tenang ‘join’ aktiviti tabligh sejak dua tahun lalu

Anuar Zain akui gembira, tenang ‘join’ aktiviti tabligh sejak dua tahun lalu

Penyanyi popular, Anuar Zain mengakui gembira dan tenang apabila menyertai aktiviti keagamaan bersama jemaah tabligh sejak dua tahun lalu.

Menurut laporan Harian Metro, penyanyi berusia 53 tahun itu berkata, kali terakhir dia membabitkan diri dalam aktiviti dakwah tersebut adalah beberapa bulan lalu.

“Saya masih lagi mengikut jemaah (tabligh), tapi sekiranya ada kelapangan masa. Seronok dan tenang kalau dapat sertai aktiviti keagamaan yang dilakukan bersama-sama,” katanya.

Anuar berkata, dia mempunyai hasrat untuk menyertai lagi sekiranya ada waktu terluang serta tidak terikat dengan jadual sebagai anak seni.

“Saya tak boleh ikut selalu sebab kerja hakiki sebagai artis, cari makan dalam karier seni sebagai penyanyi. Jadi, saya kena tengok masa yang terluang juga,” ujarnya.

Pada masa sama, penyanyi lagu Sedetik Lebih itu turut menyatakan hasrat bagi mengerjakan solat terawih di beberapa masjid berasingan sepanjang Ramadan yang menjelang minggu ini.

Dia berkata, mengimarahkan masjid adalah satu satu aktiviti menyeronokkan selain ingin mengajak kenalan rapat yang berminat untuk turut serta.

“Seronok sebenarnya kalau dapat menunaikan solat terawih di masjid-masjid berasingan. Tidaklah hanya berterawih di masjid yang sama saja.
“Sayanglah kalau kita tak buat solat terawih penuh. Jadi, saya tak mahu lepaskan peluang ini macam tu saja. Malah, satu pengalaman baru juga kalau dapat berterawih di masjid-masjid berbeza,” kongsinya.

Terdahulu, tular videonya bersama pelawak dan pengacara, Nabil Ahmad sedang menikmati makanan bersama jemaah tabligh di sebuah masjid di Selangor.

@nadrosli831

#fyp #dakwahtabligh #artishijrah

♬ bunyi asal – nadrosli – nadrosli

Sumber: Harian Metro (Norhayati Nordin), Instagram Anuar Zain