Azerbaijan telah menyelesaikan pengambilalihan Nagorno-Karabakh

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Baku: Azerbaijan telah menyelesaikan pengambilalihan tanah yang diserahkan oleh Armenia sebagai bagian dari perjanjian damai yang ditadbir oleh Moscow. Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev merayakan penyitaan itu sebagai awal dari realiti baru.
Pasukan Azerbaijan berpindah ke daerah Lachin pada hari Selasa, mengambil alih wilayah terakhir yang masih ada yang diserahkan oleh Armenia di sekitar Nagorno-Karabakh.
Armenia bersetuju untuk menyerahkan tanah itu di bawah perjanjian damai yang dikuasai oleh Rusia yang mengakhiri pertempuran berat selama enam minggu, dengan Azerbaijan dalam kenaikan di lapangan, atas wilayah Karabakh yang dipertikaikan.
Kawasan kantong ini secara rasmi merupakan bagian dari Azerbaijan, tetapi – dan sebilangan besar tanah di sekitarnya – telah berada di bawah kawalan de-facto pasukan etnik Armenia sejak perang separatis di sana pada tahun 1990-an.

Pertembungan baru di Nagorno-Karabakh meletus pada akhir September, dengan tentera Azerbaijan berjaya merebut kembali sebahagian besar wilayah itu dari pemisah. Lebih daripada 1,500 orang dilaporkan terbunuh dalam pertempuran terbaru.
Kedua-dua pihak menandatangani gencatan senjata pada 9 November, di mana Azerbaijan bersetuju untuk menghentikan serangannya dan Armenia akan menyerahkan kembali semua wilayah yang dipegangnya di luar Nagorno-Karabakh.
Daerah Lachin adalah yang terakhir dari tiga wilayah yang diserahkan oleh pasukan Armenia pada hari Selasa.

Kenderaan tentera Rusia dan pasukan pengaman telah dikerahkan ke wilayah Lachin untuk memastikan transit yang selamat antara Nagorno-Karabakh dan Armenia, dan untuk membantu pelarian pulang ke rumah.
Pada hari Selasa, pegawai dari Rusia dan sekutu utama Azerbaijan Turki bersetuju untuk menubuhkan pusat pemantauan bersama untuk mengawasi pelaksanaan perjanjian damai.
‘Era baru untuk negara kita’
Perpindahan kuasa di Lachin dirayakan di Azerbaijan, di mana Presiden Ilham Aliyev memuji itu sebagai pencapaian bersejarah.

Kami semua hidup dengan satu impian dan sekarang kami menunaikannya, “kata Aliyev dalam sebuah pidato kepada negara.” Kami memperoleh kemenangan di medan perang dan di arena politik, dan kemenangan itu membuka era baru bagi negara kita. Ini akan menjadi era pembangunan, keamanan dan kemajuan.
Aliyev mengatakan bahawa hampir 50,000 orang Azerbaijan telah tinggal di daerah Lachin sebelum perang 1990-an dan bahawa mereka akan kembali dalam “masa terdekat.”
Sementara itu, perjanjian damai telah memicu kemarahan di Armenia, dengan demonstrasi besar-besaran yang meminta perdana menteri negara itu mundur.

Malay News
International Desk